ANĐELI ČUVARI

«Anđeli su svjetla zapaljena na Svjetlu što nema početka“ tako ih opisuje sv. Ivan Damaščanski. Katolička Crkva slavi 2. listopada spomendan Svetih anđela čuvara. Anđeli čuvari su duhovi koje nam je poslao veliki Bog koji – po riječima proroka Izaije – »stanuje u nepristupačnom svjetlu«. Taj ve­liki Bog stvorio je čovjeka iz ljubavi, sa željom da mu, uz čovjekovu aktivnu suradnju, daruje neizre­civo sretnu vječnu radost, vječni život. Kako je put do toga cilja, zbog naše ograničene naravi ranjene grijehom i sklone bježati od Boga, nesiguran i težak, poslao nam je anđele čuvare da nam pomažu na tom teškom putu.

Jedno je sigurno, Bog nikada nije sebičan i zato anđele, koji su prvina njegova stvaranja, ne ostavlja za sebe, već ih velikodušno daruje ljudima za njihove duhovne pratitelje.

Svaki čovjek od Boga dobiva anđela čuvara. Tko bi zaboravio svoju prvu molitvu koju smoandjeo cuvar naučili kao djeca, a koja se zove „Anđele čuvaru“? Prva slika koju većina roditelja stavlja u sobu svoje djece je slika anđela čuvara koji bdije nad djetetom koji u svojoj dječjoj bezbrižnosti i razigranosti hoda tik uz rub neke provalije. Ali kako odrastamo, tako blijedi i iščezava naša molitva i pouzdanje u našeg anđela čuvara. Kao da ne dopuštamo da naš anđeo čuvar odraste sa nama. Želimo biti veliki i odbaciti sve dječje od sebe, pa nažalost u tom košu odbačenih stvari završi i naš anđeo čuvar. Proporcionalno našim godinama raste i naša nerazumnost. Odbacujemo korisno i potrebno samo zato što nije materijalno i ne donosi nam nikakav profit.

Anđeo čuvar, u trenutku našeg nastajanja dobiva zadatak da bude uz nas u svim trenucima našeg života. Uz nas je i nakon smrti u vječnosti. On je dar Božje ljubavi da nas vodi, štiti, da naše molitve nosi pred lice Božje. Zašto onda odbaciti takav dar, takvog savršenog duhovnog pratitelja koji ne radi za svoju, već na našu korist? Svoju vjeru, pouzdanje i molitvu u anđele trebamo izvaditi iz zaboravljenog koša djetinjstva i pohraniti je duboko u naše srce da hrani našu vjeru i potpomaže našu nemoć Probudimo svoje anđele čuvare svojom vjerom u njih.