Bdijte!

Čitanja: Iz 63, 16b-17b; 64, 2b-7; Ps 80; 1Kor 1, 3-9: Mk 13, 33-37

Isus u današnjem Evanđelju ozbiljno govori svojim učenicima: “Pazite! Bdijte! Budite budni jer ne znate kada je čas.” Mi smo kao oni sluge kojima je gospodar povjerio cijelu svoju kuću da je čuvaju. Postavio je vratara i zapovjedio mu da bdije jer ne zna kad će se gospodar vratiti. Možda će to biti u večer, možda u pola noći, možda ranom zorom, možda ujutro. Da vas ne iznenadi i nađe kako spavate zato ponovo Isus naglašava: “Bdijte!”.

Zavodljivost ovog svijeta, užici ovog svijeta su droga za vjernike i uspavaju ih. Možda nisu protiv Boga, ali vrlo lako zaborave da Boga ima. Slasti ovoga života naprosto im postanu cilj pa trče od užitka do užitka kao pčele od cvijeta do cvijeta. Pčele barem od cvjetnog soka prave med, a čovjek od užitaka pravi sebi otrov kojim si truje život.

Glasoviti muzičar Haydn, skladatelj je lijepe i nježne glazbe koja se najčešće izvodila po grofovskim i barunskim dvorima. Tu vrstu muzike rado su slušale dvorske dame. No, primijetio je Haydn kako često te fine dame zadrijemaju za vrijeme izvođenja njegove muzike pa je tada u tu nježnu, finu muziku na pojedinim mjestima, naprosto, ubacio jake bubnjeve. Kad je prvi puta izvodio takvu muziku često se glasno nasmijao. Naime, najedanput, usred tihe glazbe, udario je bubanj tako gromko da su neke pozaspale dame skočile sa stolice ili su glasno viknule ne snalazeći se u tom trenutku gdje su. Zatim bi postiđene sjele. Haydn je takvu svoju muziku nazvao “Simfonija iznenađenja”.

Ne znamo kakvo nam iznenađenje sprema Bog u svojoj muzici. Ima i Bog bubnjeve. Znade i On zabučati, znade i On probuditi. Bdijte da se ne bi u tom času morali posramiti kad vas Bog svojim bubnjem probudi od pospanosti, lijenosti, užitaka, nevjere itd. Ova je Božja opomena za nas često pozaspale važna i spasonosna. Možda nas digne s krivog, opasnog i često i smrtonosnog puta i povuče nas k sebi. Kod njega ćemo biti najsigurniji.

 

Poziv na bdijenje

„Bdijte i pazite jer ne znate kad će se domaćin vratiti“ su Isusove riječi koje se čitaju na početku došašća. Kršćanin shvaća ove riječi na doslovan i simboličan način. Odricanjem od sna i dolaskom na zornice on doslovno bdije u želji da se približi Bogu. Na duhovan način kršćanin bdije u svojoj nutrini. Adventskim pobožnostima i duhovnim bdijenjem želi se približiti Bogu na intenzivniji, dublji način sjedinjujući se sa Onim koji dolazi, Isusom Kristom.