BL. MARIJA OD PROPETOG PETKOVIĆ

Bl. Marija Propetog Isusa Petković rođena je 10. prosinca 1892. god. u mjestu Blato na otoku Korčuli, u vrlo imućnoj obitelji Antuna i Marije, rođene Marinović. Marija je kao djevojka okupljala siromašnu djecu čije su obitelji radile na posjedima njezina oca i poučavala ih u glavnim školskim predmetima i u vjeronauku.

Upravo takva njezina solidarnost i zauzetost za siromašne, bilo je ono što je prepoznao tadašnji dubrovački biskup Josip Marčelić i poticao ju na aktivno djelovanje i osnivanje družbe, iako je ona osjećala više sklonost prema kontemplaciji i htjela se povući u takav oblik samostanskog života. U to je vrijeme u Blatu, kao i u drugim mjestima, vladalo veliko siromaštvo, neznanje i duhovna zapuštenost, pa ju je biskup molio da se s prijateljicama posveti upravo brizi oko takvih i tako pomogne obnovi mjesta i u duhovnom i u materijalnom smislu. Poslušala ga je i zajedno s pet djevojaka iz Blata i Vele Luke na Blagovijest 1919. god. uselila u Zavod talijanskih sestara Službenica Milosrđa, koje su do kraja Prvog svjetskog rata djelovale u Blatu, ali su ga po završetku napustile. Takav zajednički život naredne je godine doveo do utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa svetoga Franje.

Sestre su nastojale svojim radom, a nerijetko i proseći po Slavoniji i Vojvodini, kucajući na razna vrata institucija i ureda, skrbiti o što većem broju siromašnih i udovica, a kojih je bilo u velikom broju. Tolika njihova zauzetost nadahnjivala je mnoge djevojke, pa su im pristupale, a područje apostolata se širilo. Osim što su djelovale u samostanu, radile su na župama, vodile vrtiće i druge odgojne institucije, te se njihov opseg rada sve više povećao.

Umrla je 9. srpnja 1966. god. i pokopana u Rimu, ali su kasnije, u studenom 1998. god., na poticaj Postulature za proglašenjem blaženom i svetom, koja je utemeljena 1989. god., njezini zemni ostaci preneseni u rodno Blato i pokopani u kripti samostanske kapelice Krista Kralja. Za vrijeme trećeg pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, u Dubrovniku je 6. lipnja 2003. god. Marija proglašena blaženom.