Božja riječ

Čitanja: Neh 8,2-4a.5-6.8-10; Ps 19; 1Kor 12,12-30; Lk 1,1-4; 4,14-21

Riječ Gospodnja daje nadu svim beznadnima. Obećava promjenu i obnovu ne samo u materijalnom smislu, nego još više u moralnom.

Božja riječ ne samo da podiže i daje nadu siromasima, nego ona progovara i onim bogatima i svima onima koji su krivi da još ima siromaha. Riječ Božja progovara ne samo potlačenima, nego i tlačiteljima, ne samo porobljenim, nego i njihovim porobljivačima, ne samo onima kojima su uz bescjenje oteli imovinu, nego i otimačima. Nije dosta dati čovjeku koricu kruha. Svaki čovjek ima pravo na slobodu, ima pravo na ljudsko dostojanstvo.

Božja riječ – riječ Svetoga Pisma – riječ Božjega zakona mora dati moralnu snagu svim čovjekovim nastojanjima. Božja riječ mora postati hrana ljudskom duhu, duši i intelektu. Ne živi čovjek samo od kruha nego živi od svake riječi Božje koja izlazi iz Božjih usta. Mi se vjernici okupljamo često oko stola gdje se trga i lomi kruh Božje riječi. Čitamo i slušamo što nam Bog govori. Otvaramo knjigu Svetoga Pisma i u njoj tražimo odgovore na mnoge naše nejasnoće, na mnoge naše ljudske probleme. Tu na stolu Božje riječi hranimo svoj duh zdravim mislima, zdravim željama, zdravim odlukama. Tu u toj knjizi i u tim riječima nalazimo svoj ispravan put i snagu da ga slijedimo. Mi se okupljamo i oko stola Tijela i Krvi Kristove, oko svete Pričesti koja je pravo jelo za naše duše. „Uzmite i jedite, uzmite i pijte.“ – govori Gospodin: „Ovo je Tijelo moje, ovo je Krv moja.“ – za hranu našim dušama. Po svetoj Pričesti mi postajemo sve više Krist, Sin Božji – dijete Božje. Zato danas molimo Gospodina: Pošalji nam svoju riječ, govori našem srcu i obnovi ga. Gospodine, daj nam i svoje Tijelo i Krv za jelo i piće kao snagu za dostojan ljudski i dostojan kršćanski život. Gospodine, daj da odemo odavde od ovog tvog stola riječi i od stola Tijela i Krvi tvoje obnovljeni i preporođeni tvojim Duhom.