Božji proglas

Isusov govor o Blaženstvima, iznenađujuće je oprečan filozofiji i ponudi ovoga svijeta. Krist nudi ono što svijet odbacuje. On kaže: Blago vama siromasi, jer vama pripada i posjedovat ćete Kraljevstvo Božje. Blago vama koji sada gladujete, vi ćete se nasititi. Blago vama koji sada plačete jer ste prezreni, odbačeni, izrabljivani, mučeni, pogaženi, bez časti, bez dostojanstva. Vi ćete se smijati. Sve ovo, naime, baš sve, dolazi Bogu na naplatu. Blago vama koje ovdje svijet mrzi, kojima se svijet ruga, koje svijet pogrđuje, koje svijet tjera na rub društva, koje svijet optužuje. Radujte se, čeka vas plaća na nebesima, jer sve dolazi na naplatu.

Zbog te oprečnosti, Isus ponudu svijet i svjetsku filozofiju zato ne ostavlja bez osude. Krist je poviknuo: „Jao vama bogataši. Nema za vas Božje nagrade. Vi ste svoju nagradu primili ovdje. Sva plaća vaša je bogatstvo koje ćete morati ostaviti drugima. Jao vama koji ste sada siti, vi ćete gladovati. Vaše jelo ostavit će vas gladnima. Hrana vam više neće biti radost, užitak, nego patnja i glad. Jao vama koji se sad smijete, koji grabite užitke ovoga svijeta, ovaj smijeh će vam se pretvoriti u plač. Jao vama koji ste puni hvale, časti i vlasti. Okrenut će se protiv vas. Tako su činili lažnim prorocima oci njihovi. Oni koji vas časte i slave i hvale, vrlo se brzo okrenu protiv vas.“ Krist jasno pokazuje gdje je njihov završetak.

Nitko od nas ne će izbjeći ove dvije ponude, ove dvije filozofije: ponudu svijeta i ponudu Isusovu.

Dobro danas promislimo za koju se od ovih ponuda vrijedno odlučiti. Vrijednost ponuda vidi se tek na njihovom završetku. Ako im je završetak sretan, onda je ponuda vrijedna. Ako je završetak nesretan, nemojte je nikako prihvatiti.