ČUDESNI SV. ANTUN PADOVANSKI

„Jednog dana se 26 muškaraca i žena ukrcalo na brod kod mjesta s. Ilaria koji je plovio prema Veneciji. Snažnim zaveslajima, brod je stigao u blizinu luke nedaleko crkve San Giorgio in Alga. Bilo je to upravo kad se spustio suton. U to nastane strahovito nevrijeme. kapela-svAntun25257f20b0d8b5.jpgOluja je jačala i bila sve veća a vjetar ih je odbacio na nepoznato područje. Nevrijeme je bilo toliko jako da su jedan drugoga jedva vidjeli. Nada u spas ih je sve više napuštala. Među njima je bio i jedan svećenik koji ih je sve ispovjedio, a tada su svi zajedno utekli se u zaštitu sv. Antunu. Obećali su izvršiti neke zavjete. I oluja se smirila. Svi su se spasili od sigurne smrti. „ Sv. Antun je učinio mnoga čudesa koja nas se duboko doimlju. On čini velika djela i danas, to najbolje pokazuje iskustvo ljudi koji mu se obraćaju – koji mu se mole, pale svijeće i obavljaju 13 utoraka na čast sv. Antunu. I mi kao vjernici putujemo po moru svoga života. Naš životni brod plovi prema sigurnom kraju putovanja. Zapljuskuju ga valovi mira i nemira – valovi vjere i nevjere, valovi kolebanja i sigurnosti. Nekada nam se čini sve mračno bez cilja i bez smisla. Vjera nam izgleda kao nešto nestvarno. Sv. Antun nam pokazuje kako vjera ima i te kako velikog smisla i istine. Ona daje čovjeku svjetlo i nadu kada se izgubi sva zemaljska nada. U sv. Antunu vidimo jednu veoma važnu oznaku, a to je; kad je čovjek s Bogom povezan, vrši njegove zapovijedi njegovu volju: on i njegova djela ne propadaju, nego žive. Da nije to istina, zar bismo ga nakon više od 800 godina tako živo slavili? Da nije to istina, zar bismo i danas doživljavali njegova velika djela i njegovu pomoć? Sveti nas Antun živo poziva na molitvu na primanje sv. sakramenata sv. ispovijedi i Pričesti – poziva nas na istinsko zajedništvo koje ne poznaje međusobnog vrijeđanja, svađe i nepodnošljivosti. Molimo da Bog preko sv. Antuna usliša i naše molitve, da među nama vlada Božja ljubav i Božji mir.

MOLITVA SV. ANTUNU ZA PRAVI KRŠĆANSKI ŽIVOT

Sv. Antune, uzoru velike svetosti, pomozi mi da živim pravim kršćanskim životom, vjeran milosti i obećanjima svoga krštenja.
Ti dobro znaš kolike me poteškoće i pogibli okružuju. Jačaj me da ih požrtvovno svladavam i da uvijek spremno svjedočim svoju vjeru. Isprosi mi da Boga ljubim iznad svega i da trajno prihvaćam njegovu svetu volju – i onda kada to od mene zahtijeva žrtvu i odricanje. Daj mi da iskreno i velikodušno ljubim i svoju braću, da se nikada ne zatvorim u sebe već da služim svomu bližnjemu, da tješim žalosne i pritječem u pomoć siromašnima. Zagovaraj me i jačaj svojim primjerom kako bih mogao živjeti i umrijeti u milosti i prijateljstvu Božjem. Amen.