Dan posvećenog života

Na Svijećnicu se u Crkvi slavi i Dan posvećenog života. Toga dana sve osobe, muških i ženskih redovničkih zajednica, posvećeni Bogu po svojim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti, slave svoj dan. Oni su pozvani da, slaveći ovaj blagdan Prikazanja Gospodinova, u Isusu i Mariji nalaze svoje izvore radosti i žrtve. Redovnički život nalazi svoj smisao u Isusovom prikazanju i žrtvi. Ali taj se poziv odnosi i na sve nas vjernike koji smo pozvani, na temelju svoga krštenja, na sveopću svetost svoga života. Posvećene osobe čeznu za ostvarivanjem svetošću svoga života ovdje na zemlji i zato su pozvane da više od ostalih vjernika daju primjer svoga svetog života u ljubavi i žrtvi, poput Isusa. Posvećeni život, koji nastoje živjeti redovnici i redovnice, svojevrsno je živo evanđelje koje se proteže od prvih početaka Crkve pa sve do danas.

Zavjetovani život redovnika i redovnica, kroz trajno življenje siromaštva, čistoće i poslušnosti, jasno je svjedočanstvo nazočnosti uskrslog Gospodina. U našem vremenu, osobe posvećenog života veliki su dar Božji Crkvi i narodu u kojemu vrše svoje zavjete i svjedoče svetost Božju svojim životom i radom. Posvećene osobe su nam poticaj da trajno čeznemo za uzvišenim i svetim vrlinama kršćanskog života. One su nam svima poziv na novo i aktivno življenje kršćanskih vrlina, prije svega u molitvi, pokori i žrtvi, a sve na veću slavu Božju. Svjedočanstvo svetosti obvezuje da i mi oduševljenom ljubavi živimo načinom života Isusa Krista, Djevice Marije, apostola i tolikih svetaca u kojima se Bog proslavio.

Molimo zato Boga i tražimo zagovor Blažene Djevice Marije, da u svijetu poraste broj posvećenih osoba, a mi da porastemo u svetosti života.

 

Molitva za sveta redovnička zvanja

Gospodine, tvoj pogled ljubavi počiva na mnogim mladima koje pozivaš da žive kao tvoji redovnici i redovnice. Pouči ih svojim Duhom Svetim kako da se dadnu prepustiti tvome vodstvu. Rasplamti njihova srca žarom svoje ljubavi i željom da se posve predaju Tebi i tako postanu gorljivi svjedoci tvoga Kraljevstva. Amen.