Dobri Pastir

ČITANJA: Dj 13, 14-43-52; Otk 7, 9. 14b-17; Iv 10, 27-30

U čovječanstvu su od davnina pa do danas javljali se vođe koji su druge podjarmili, zagospodarili drugima, iskorištavali druge. Uostalom, poznat je jedan strahovit i težak sistem u ljudskoj povijesti koji zovemo robovlasnički sistem. U tom sistemu koji je trajao tisućljeća, čovjek je drugog čovjeka podjarmio i držao ga kao stoku, bez ikakvih prava. Mogao ga je ubiti bez odgovornosti. Mogao ga je iskoristiti do krajnje mjere. Kršćanstvo je najzaslužnije da se takav društveni sistem srušio, ali na žalost, u nekim oblicima prisutan je i u današnjem suvremenom društvenom sistemu.

Isus sve takve vođe naziva najamnicima. To su oni sebičnjaci koji su od drugog čovjeka spremni izvući samo korist za se. To su oni koji siju laži po knjigama, časopisima, tisku svake vrste, po radiju i televiziji te tako unesrećuju tuđe duše. Najamnici su i oni politički vođe koji obećavaju brda i doline da im dušu zapišeš, a onda te iskoriste, prevare i prodaju. Najamnik je i onaj nepozvani učitelj koji te poziva i nagovara da živiš samo za tijelo a dušu ti uzima i prodaje đavlu. Ovaj je svijet pun kojekakvih najamnika počevši već od mnogih roditelja koji su svoju djecu rodili a onda predali ulici, alkoholu, seksu, drogi i učinili ih razbojnicima, kradljivcima i otimačima.

Isus se pojavljuje kao pastir koji svoj život polaže, daje za svoje ovce. Isusov pastirski štap je križ. On križem ne udara nego spašava. Sjetimo se kako je postupao s grješnicima. Dolazi Marija iz Magdale – rulja vuče preljubnicu. Na Jakovljevom zdencu Isus od Samarijanke traži vode, a za uzvrat nudi joj živu vodu, vodu života vječnoga. Gledajte Golgotu – tamo vise razbojnici. Kako Isus postupa?“Još danas ćeš biti sa mnom u raju.“ Isus se nije dokazivao kao najamnik nego kao kralj na križu dokazuje da je doista dobri pastir. Kršćani su pozvani da budu dobri pastiri vlastitim primjerom. Danas se Crkva spominje svojih vođa koji su od Isusa primili zadaću da budu pastiri i duhovni vođe vjerničkog naroda. Zato danas Crkva moli za duhovna zvanja, za one koji su pozvani u srcu i u duši da preuzmu mjesta dobrog pastira. Molimo i mi Isusa dobrog Pastira da potakne srca mladih ljudi i iz naše župe da se odazovu i postanu duhovni vođe i pastiri vjerničkom narodu.