Dobri Pastir

Čitanja: Dj 13,14.43-52; Ps 100,2-3.5; Otk 7,9.14b-17; Iv 10,27-30

Kad govorimo o vezi nas kršćana s našim vođom Isusom Kristom, onda govorimo o nečem trajnom i toliko vrijednom o čemu ovisi naš život u vječnosti. Isus namjerno uzima odnos pastira i ovaca jer je u Isusovo vrijeme u zemlji kojom je Isus hodao bilo puno pastira i ovaca. Zna se, stado ovaca bez pastira nema nikakve šanse preživjeti, a kamo li napredovati i rasti. Bez pastira stado nema onoga koji ga sabire. Pastir, naime, okuplja pojedince u jednu cjelinu koja se zove stado.

Pastir vodi k paši i vodi svoje stado. Bez pastira glad je i smrt ovcama sigurna jer pašu i vodu treba znati naći i ovce dovesti do paše i vode.

Pastir brani svoje stado. Bez pastira grabežljivci bi začas rastrgali stado. To su tri bitna elementa koji pokazuju životnu važnost i životni odnos stada i pastira. Takav odnos, samo još mnogo jači i čvršći, nastaje krštenjem između Krista Gospodina i svakog krštenika ili kršćanina.

Krist kroz svu povijest postavlja svoju Crkvu da nastavi Isusovo djelo na vidljivi način. Zato Crkvi Isus ostavlja svoju riječ i djelo, ostavlja joj svete sakramente i postavlja joj vidljive glavare ili pastire. Po svojim pastirima vođenim Duhom Svetim Crkva sabire i okuplja svoje članove. Zatim ih hrani i vodi na duhovnu pašu u svetim sakramentima i Božjom riječju. Osim toga Crkva brani preko svojih pastira svoju svetost i čuva svoju cjelinu, svoju vjeru od onih koji razdiru i onih koji ubijaju. Povijest nam jasno govori o mnoštvu raskola počevši od onog Istočnog do Zapadnog raskola koji razdiru Crkvu Isusovu.

Današnje nedjelje Crkva razmišlja o svojim pastirima i moli Gospodara Crkve – Isusa dobrog Pastira da joj uvijek pošalje dovoljni broj duhovnih pastira. Danas Crkva moli za svoje pastire. Moli i za one koje je Bog pozvao ili će ih pozvati da se odazovu Božjem pozivu.

Molimo Isusa, našeg vođu i pastira da nas kroz sve opasnosti ovoga života provede i dovede nas i se pridruži nas onom mnoštvu koje je Ivan gledao i koji idu za Božjim Jaganjcem kroz svu vječnost.