ŠTO JE ZVANJE – DUHOVNI POZIV?

“Zašto sam ja postao svećenik? Zašto neki drugu mladić nije postao svećenik? Zašto? ” Roditelji, možete li vi odgovoriti: zašto? Zašto ste postali to što ste postali, a ne nešto drugo? Što će biti iz vašega djeteta? Zašto vaša djeca postaju vlakovođe, učiteljice, mehaničari, trgovci, liječnici… Zašto? Zašto i oni ne postanu redovnici, svećenici, redovnice, misionari? “Kad bih znao da je moja budućnost povezana sa svećeničkim zvanjem, odlučio bih se za nj! ” (mladić, 17-godišnjak). Mnogo je tih “kad bih znao”, “ako”, “možda”, “zašto”, kad se čovjek nađe pred odlukom za ovo ili ono zvanje.

Isus razgovara s mladicem

Zvanje je odgovor na neki poziv. Tko me zove? Zove me Onaj koji mi je poklonio postojanje i život – BOG. Zovu me oni bez kojih ne mogu, koje ne mogu bez mene – DRUGI. Zove me moja najintimnija jezgra koja se želi u potpunosti ostvariti – moje JA.

Zvanje znači trostruki odgovor: Bogu, drugima i sebi. Preko zvanja zauzimam odnos prema životu. Inače je zvanje sasvim nešto svojevoljno, a ipak se ostvaruje u odnosu prema Bogu i prema drugima. Čovjek svoje zvanje nalazi u usklađenosti ovih triju zahtjeva. Odnos prema Bogu ne smije nikad biti u suprotnosti s odnosom prema drugima i prema sebi. Odnos prema drugima nikad ne smije biti u suprotnosti s odnosom prema Bogu i sebi. Odnos prema sebi nikada ne smije biti u suprotnosti s odnosom prema Bogu i prema drugima. Zvanje je dakle odgovornost. I zato zvanje nije služba, nego poslanje, nije ropstvo, već odgovornost. Zvanje je nešto nesebično, stvaralačko. U sebi nosi nešto što nas nadilazi.