Effata

U Svetom Evanđelju evanđelista Marko opisuje Isusovo čudo ozdravljenja jednog gluhonijemog čovjeka. Njegovih ušiju i ustiju Isus se samo dotaknuo i zapovjedio: „Effata!“ tj.“Otvori se!“ Kad su uši otvorene čovjek čuje. Kad su usta otvorena može govoriti. Sličan obred ovom Isusovom izlječenju napravio je krstitelj na nama. Dotaknuo se naših ustiju i ušiju i rekao iste Isusove riječi: „Otvori se.“ Taj nas obred podsjeća na Isusovo čudo i svaki kršten čovjek je izliječeni gluhonijemi mucavac koga Isus svojim milosnim darom liječi i osposobljuje da može čuti Božju riječ i vidjeti Božja djela te onda svoju vjeru ustima javno razglašavati.

Naše krštenje je početak Božjeg djelovanja za naše spasenje a ujedno i početak kršćanskog života i kršćanskog djelovanja svakog kršćanina u ovom svijetu. U svetom krstu se po polijevanju vode i riječima: „Ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ događa rađanje božanskim životom. Ali su u krstu još četiri dodatna krsna elementa. Prvo, mazanje svetim uljem – što je znak da smo od Boga predodređeni za posebnu službu (pomazivali su se kraljevi, carevi, svećenici još i danas). Drugo, predaja krsne zapaljene svijeće – to označuje dar vjere i kršćanskog života. Treće, predaja bijele haljine – jest znak da je kršćanin novi čovjek. I obred „Effata“ – što znači da je kršćanin osposobljen slušati Božji glas i svoju vjeru javno ispovijedati.

Zato svaki dan u životu vjernika mora biti slušanje Božje riječi, Božjeg glasa, traženje Božje volje i odaziv na izvršavanje Božjih zapovijedi. Nedjelja ima posebno značenje u životu kršćanina. Na početku tjedna kršćanin sluša riječi Svetog Pisma, osobito svetog Evanđelja, tj. riječ Božju, riječ Isusovu koja mu postaje smjernica za idući tjedan. U njima kršćanin otkriva Božju volju i odlučuje vršiti Božje zapovijedi.