EUHARISTIJA – SPOMENDAN ISUSOVE LJUBAVI – TIJELOVO

Blagdan Tijelova potječe od  Isusove oproštajne večere koji se slavi za vrijeme Pashe. Ona je spomen na oslobođenje izraelskog naroda iz ruku Egipćana. Isus nas je svojom ljubavlju oslobodio sebičnosti. Kad Židovi danas slave pashalnu večeru, sjećanje na oslobođenje iz egipatskog ropstva, najmlađi dječak mora započeti pitanjem oca kuće: “Po čemu se ova večer razlikuje od ostalih?” On zatim ispriča priču oslobođenja, kako je Bog “čvrstom rukom” ljudski nemoguće učinio mogućim, proveo ih kroz Crveno more i oslobodio od vlasti faraona. Riječima psalama hvali Boga koji je s njima sklopio savez na Sinaju i odveo ih u obećanu zemlju. Sjećanje na Božje djelo je više od pukog sjećanja, ono je stvaranje sadašnjosti. Ono što površna svakodnevica inače prekriva debelim slojem prašine, ove noći ponovno zasja: Bog naš izvukao nas je iz nemoći tada, čini i danas, uvijek će činiti.

To je upravo ono što nam Isus želi pokazati euharistijskim blagovanjem: Ja sam vas oslobodio na križu i uskrsnućem i to isto trebate doživjeti kada se okupljate na euharistijskom žrtvenom blagovanju. Kad čujete riječ: “Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje!” tada je ono što je Isus učinio za nas jednom zauvijek na križu milosrdno oživljeno. A kad čuješ svećenika kako u molitvi govori: „Stoga slavimo spomen smrti i uskrsnuća sina tvoga…“ onda znaj da danas možeš odahnuti! Jer izvor spasenja koji je otvorila Isusova smrt sada posebno buja.

Na Isusovoj Posljednjoj večeri, koja je ugrađena u židovsko slavlje Pashe, Božje spasenjsko djelo nastavlja se u Isusu. Tijelo, predano za nas, umire na križu nekoliko sati kasnije, njegova krv prolivena za nas i za mnoge. On nas voli do kraja. On se saginje prema nama s našim ranama i našom nesposobnošću da volimo. Privlači nas k sebi i nosi k Ocu.

Isus nam je u Euharistiji ostavio u naslijeđe svoju ljubav. Ono što je kroz život radio postaje vidljivo i opipljivo. Govorio je riječi ljubavi koje nam obećavaju Očevo milosrđe. On je dom ljudima koji ne mogu prihvatiti sebe. On podiže ljude koji su izgubili dostojanstvo. On liječi rane uzrokovane našim egoizmom. Kruh i vino snažni su simboli Kristova žrtvovanog tijela i njegove krvi kojom je zapečatio Novi savez.

Neka Kristov mir i ljubav obiluju po Gospodinu skrivenom u Kruhu života! Neka nam Krist pomogne da budemo ljudi radosti i blagoslova!