Euharistijsko klanjanje – “Ususret Božiću”

Svet, svet, svet“ ili neka druga prigodna pjesma za izlaganje Presvetog

Gospodine Isuse, evo nas pred Tobom posve blizu dana Tvog zemaljskog rođendana. Već nam srce drhti radošću, već nas obuzima sreća zbog neizmjerne ljubavi Nebeskog Oca, koji nam Te je darovao, zbog ljubavi Tebe, Njegova Jedinorođenca, koji si se utjelovio da nam postaneš Spasitelj, i ljubavi Duha Svetoga, koji je to čudo izveo. Ti si vječna Riječ, po kojoj sve postade, Riječ, koja tijelom postade i nastani se među nama (Iv 1,14). Ti, pun milosti i istine (Iv, 1,14) došao si da nama dadeš od svoje punine, milost na milost (usp. Iv 1,16). Kako da Ti ne zahvaljujemo! Isuse hvala ti zbog Tvoje milosti!

 Pjesma:“Isuse, volim te“

 U Tebi je, Božanski Spasitelju, život, a Ti si došao da i mi u Tebi imamo život, život vječni. Došao si, da nam se dadeš kao kruh s Neba, kruh života, da nikad ne ogladnimo, da živimo u vijeke (usp. Iv 6, 35, 56). Hvala Ti, Božanski Spasitelju!

 Pjesma: „Isuse, hvala Ti“ 9 kitica.

Ti si, Gospodine Isuse rekao: “Tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života“ (Iv 8, 12) i zato si došao da nam Tvoj život bude svjetlo, koje će nam svijetliti u tami, a da ga tama ne obuzme (usp. Iv 1, 4-5).

Htio si da Tvojom milošću i mi postanemo “svjetlost svijeta“, da naša svjetlost svijetli pred ljudima, da vide naša dobra djela i slave Oca našega, koji je na nebesima” (usp. Mt 5,14,16.)

 Pjesma: „Isuse, ljubim Te“ 7 kitica.

Ti si, Božanski Spasitelju, znao našu slabost, pa si došao da nam Ti budeš “vrata” spasenja, da nas vodiš kao Pastir Dobri, koji život svoj polaže za ovce, koji traži i dovodi i one ovce, koje lutaju izvan ovčinjaka (usp. Iv 10. 9.11.16.). Došao si da nam objaviš najuzvišeniju i najdivniju tajnu, koja će se ostvariti po ljubavi: “Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi, a tko mene ljudi, njega će ljubiti moj Otac…i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti”. (Iv 14, 21 a.23b) “Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio. Veće ljubavi nitko nema od ove: Da tko život svoj položi za svoje prijatelje”. (Iv 15,12-13) A da bismo to mogli, usprkos svojih slabosti, došao si ne samo da svoj život prineseš kao žrtvu za naše spasenje, nego i da budeš i ostaneš s nama prisutan u našim svetohraništima i kao gost u našim srcima, dok nas ne uvedeš u “kuću Oca svojega”, gdje si nam “pripravio mjesto” i gdje ćemo zaslugom Tvoje presvete žrtve moći gledati Tvoje presjajno Lice (usp. Iv 14, 2.3).

 Pjesma: „Isuse, trebam  Te“ 3 kitica.

Kako da se ne radujemo i kličemo! Ta cijelo nebo se je radovalo Tvojem utjelovljenju, Gospodine Isuse, tvojem dolasku na zemlju, kojim ćeš otkupiti i spasiti ljude. Ne smijemo zaboraviti da su svi ljudi Tvoji miljenici – za sve si sišao s neba. Pomozi nam, da toga budemo svjesni, kad među nama i nehotice nastane neki nesporazum, napetost. Daj, Gospodine, da nam u takvom času dođu u svijest Tvoje riječi: “Što ste god učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili – i što god niste učinili jednome od moje najmanje braće, ni meni niste učinili!” (Mt 25, 40.45.)

Produbi nam vjeru, Božanski Spasitelju, usavrši ljubav, da se svi zajedno radujemo o ovom velikom danu Tvojeg rođendana, da Te razveseljavamo priređujući radosti jedni drugima. Ti si postao malen radi nas, za nas;”Božić – Mali Bog”. Tako si učinio da Ti se usudimo približiti, da vjerujemo Tvojoj ljubavi, da Ti se povjerimo, da na Tvoju ljubav odgovorimo ljubavlju. To je ujedno putokaz za naše međusobne ljudske odnose: moramo postati “maleni” da nas se nitko ne boji, moramo biti djetinje otvoreni, povjerljivi, pristupačni, dragi i blagi… uvijek spremni na darivanje – i u sitnom i u krupnom. Ti si, Gospodine Isuse, Očev dar nama, i ti želiš da i mi budemo Očev i Tvoj dar jedni drugima. Ti si bio dar: malenima, pastirima, starcu Šimunu i starici Ani, kojima je objavljenje tvojeg rođenja bilo neočekivani dokaz tvoje ljubavi, i to je pouka za nas: nastojati biti dar našoj siromašnoj, neuglednoj, zapostavljenoj, bolesnoj braći. Biti željni i spremni da ih obrađujemo svojom dobrohotnošću, svojim ljudskim, kršćanskim, bratskim i sestrinskim poštovanjem, svojom pomoći, po mogućnosti i kojim konkretnim materijalnim darom.

Sve će to biti Tebi, Gospodine Isuse, da budeš svagdanji Božanski Gost naše duše, Svjetlo našeg života, Kruh života, Vrata našeg spasenja, naš Pastir dobri, koji ćeš nas uvesti u Uskrsnuće i život vječni. I zato ti svim srcem pjevamo:

 Pjesma: „Zlatnih krila“ 4 kitica

Divnoj dakle…blagoslov sa Presvetim…. Pohvale Božjem imenu

Pjesma: „Visom  leteć“ 5-6 kitica