GOSPA OD ANĐELA – PORCIJUNKULA

– Asiški oprost –

Jedne noći 1216. godine, sv. Franjo je uronio u molitvu i u kontemplaciju u crkvici Porcijunkule, kad se iznenada raširi u crkvici jako živo svjetlo i Franjo opazi iznad oltara Krista zaodjenuta svjetlom i s njegove desne Presvetu Majku, okruženi mnoštvom Anđela. Franjo se klanjao u tišini sa licem na zemlji svom Gospodinu. .

Upitaše ga tada što bi želio za spas duša. Franjin odgovor je bio neposredan: »Presveti Oče, budući da sam ja bijednik i grešnik, molim te da svi oni, koji se pokaju i ispovjede, dođu posjetiti ovu Crkvu, udijeli im širok i velikodušan oprost, sa potpunim odrješenjem svih grijeha».

«To što ti tražiš, o Brate Franjo, veliko je reče Gospodin, ali još većih stvari si dostojan i dobit ćeš ih. Prihvaćam dakle tvoju molitvu, , ali pod uvjetom da ti pitaš moga zamjenika na zemlji, s moje strane, ovaj oprost». I Franjo se brzo pojavio pred Papom Honorijem III, koji se tih dana nalazio u Peruđi i s nevinošću mu ispripovjedi viđenje koje je imao. Papa ga je prihvatio pažljivo i poslije nekih poteškoća dadne mu svoje odobrenje. Zatim reče: »Za koliko godina tražiš ovaj oprost? » Franjo odgovori: »Sveti Oče, ne pitam godine, nego duše». I radostan uputi se prema vratima, ali papa ga ponovno pozove: «Kako ne želiš nikakav dokument? » A Franjo: »Sveti Oče, meni je dosta Vaša Riječ! Ako je ovaj oprost djelo Božje, on će misliti da očituje svoje djelo: ja ne trebam nikakav dokument, ta isprava treba biti presveta Djevica Marija, Krist pisar, a anđeli svjedoci» I koji dan kasnije zajedno s PORCIJUNKULAbiskupima Umbrije, i okupljenim narodom kod Porcijunkule, reče u suzama: »Braćo moja želim vas sve poslati u Raj! »

Franjo je molio kao Abraham za spasenje svih, s mislima dostojnim njegova velikog srca. Jedini veliki san mu je bio: spasenje braće. I iz ove smeđe Porcijunkule smeđe kao stijena, koju je Franjo prošao, novi Mojsije, tu je izbila rijeka milosrđa, na koljenima, ugasili su žeđ i gase je još i sada ljudi naših dana, na bistroj vodi oproštenja Božjega. Radi Porcijunkulskog oprosta ona je imala veliki odjek i poznatost u kršćanskom svijetu, postala je ugledna meta hodočasnika svijeta i jedan od najvećih duhovnih centara.

Asiški oprost ostaje kao očitovanje beskrajnog milosrđa Božjeg i kao znak apostolskog žara sv. Franje, a može se dobiti u svim franjevačkim crkvama.

Porcijunkula tako postaje za svakoga izvor života, svijetli znak beskrajne ljubavi i milosrđa Božjega.