HODOČAŠĆE MINISTRANATA I VJEROUČENIKA U LUDBREG

Dana 31.kolovoza, 2023. godine naši ministranti, Dječji zbor i animatori sudjelovali su u Biskupijskom hodočašću ministranata i vjeroučenika u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Hodočašće je započelo uvodnom katehezom o bl. Carlu Acutisu, koji je i bio tema ovog susreta. Velečasni Petar Mlakar upoznao nas je s kratkim životnim putovanjem ovog blaženika (prvog u 21. stoljeću), poput njegovog odrastanja, njegovih poznatih izreka (npr – „Euharistija je moja autoput za nebo“), izvanrednih djela ljubavi koja je činio za života. Upoznao nas je i s čudom koje se dogodilo po njegovom zagovoru nakon njegove smrti.

Nakon uvodne kateheze slijedio je rad u skupinama u koje se vjeroučenici bili podijeljeni prema uzrastu. Rad u skupinama bazirao se na “stupovima” na kojima je bl. Carlo gradio svoje prijateljstvo s Isusom, a sve su to predvodili biskupijski animatori. U skupinama smo kroz zabavu, igru, kao i razgovor prošli kroz četiri temeljna koraka koja je važno poznavati kako bismo i mi mogli postati pravi Isusovi prijatelji, baš poput Carla Acutisa.

Ja sam, kao animator prilikom rada u svojoj skupini osjetila dječju toplinu, osmijeh te Isusovu blizinu, rekavši im da On nije samo neka daleka apstrakcija, već naš bliski prijatelj s kojim svakog dana možemo razgovarati kroz najsavršeniji razgovor- molitvu. Četiri osnovna koraka bl. Carla Acutisa za izgradnju našeg prijateljstva s Isusom su: spremnost na žrtve u korist drugih, ispovijed, molitva te euharistija. Kroz ovu radionicu, također smo djeci i mladima na slikovit i znakovit način približili pojam svete ispovijedi. Naime, našim smo skupinama podijelili kamenčiće koji su predstavljali grijeh i ono što nam je teško. Zatim su djeca i mladi te kamene bacili u rijeku, čim dalje od sebe, uz objašnjenje da kada smo odbacili grijeh, naše je srce lakše te ima više prostora za Isusa. Na samom koncu kateheze, podijelili smo im i staklene kuglice, koje su predstavljale svakoga od nas. Iako smo mali, naša je uloga u Crkvi bitna. Pukne li jedna kuglica u krugu, čitav se krug poremeti.

Nakon kateheze, slijedila je misa koju je predvodio preč. Anđelko Košćak. Prije mise svi sudionici su imali priliku i za ispovijed.. Nakon mise bilo je i slobodnog vremena za odmor, igru, razgovor ili pak ručak iz ruksaka.

Nakon pauze uslijedila je procesija od Svetišta Predragocjene Krvi Kristove do Crkve Presvetog Trojstva, gdje je održano kratko klanjanje. Na kraju susreta sve je još jednom pozdravio organizator susreta, predstojnik Ureda za pastoral ministranata i duhovnih zvanja, vlč. Ivica Cujzek te potaknuo sve sudionike da ostanu uvijek vjerni Isusu te i drugi preko nas osjete kako je lijepo imati Isusa za prijatelja i biti u njegovoj blizini kao što je činio Carlo Acutis, prvi blaženik u 21. stoljeću. Vlč. Ivica Cujzek također je pozvao ministrante da dođu i iduće godine na hodočašće, ali svakako dovedu barem još jednog ministranta/prijatelja da nas iduće godine bude duplo, znači bar 600.

Nakon susreta vlč. Stjepan Mostečak, naš novi župnik, poveo nas je u župu sv. Martina u Varaždinskim Toplicama u posjet našem bivšem župniku, vlč. Siniši Dudašeku. Počašćeni finim sladoledom, umorni, ali nadasve radosni vratili smo se svojim kućama.

Leona Banjac