HODOČAŠĆE ŽUPLJANA U FATIMU I SANTIAGO DE COMPOSTELU

DSC07707Župljani župe sv. Mihaela ark iz Sračinca, zajedno su sa vjernicima iz nekoliko zagrebačkih i dalmatinskih župa od 29. 05. do 3. 06. 2014. godine hodočastili u svetište Majke Božje Fatimske u Portugalu i u svetište sv. Jakova apostola na njegov grob u Santiago de Compostela u Španjolskoj (slika sa hodočasnicima).

Majka  Božja  ukazala  se  u  Fatimi  u Portugalu 13. 5. 1917.g. trojici  pastira: 10-godišnjoj  Luciji do Santos,  9-godišnjem Francisku  Marto i  7-godišnjoj Jacinti Marto. Gospa se djeci ukazala šest puta i  to svakog  13. u  mjesecu, predstavivši  se  kao “Kraljica Krunice“. Fatima  je  drugo  europsko Marijansko svetište  koje godišnje  posjeti  oko 4  milijuna hodočasnika.

Kao hodočasnici smo sudjelovali na svim pobožnostima u Fatimi i imali mise u Svetištu kao i u katedrali u Santiagu de Composteli. Drugo hodočasničko mjesto je bio grob sv. Jakova apostola, koje je iza Rima bilo drugo po važnosti hodočasničko mjesto u Europi u Srednjem vijeku. Uz ova svetišta, razgledali smo i gradove: Porto, Coimbu, Lisabon, Nazarea, Bethalu… sa svim njihovim znamenitostima. Imali degustaciju vina, bili na večeri fada…  Zahvalni smo Bogu i Majci Božjoj na milosti posjeta svim ovim mjestima i na obilju milosti koje smo zadobili na ovome hodočašću.