Hram smo Božji!

Ove Korizme smo odlučili ići s Isusom po njegovom i našem putu. On sam pokazao nam je cilj ali nam je pokazao i put do cilja. To je naš ljudski put kojim on ide s nama. To je put teškoće, neprilika, muke i smrti. To je put ljubavi kojim je jedino moguće doći do našega cilja, do sreće s Bogom.

Zato je Otac nebeski posvjedočio za Isusa: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, njega slušajte!“ a to znači činiti ono što on od nas očekuje i traži.

Što je danas Isus htio učiniti na nama? Želi nas očistiti da postanemo hram u kojem će Bog moći prebivati gdje će se on moći nastaniti. Zbog toga nas Isus danas vodi u jeruzalemski hram sagrađen u čast živome i pravome Bogu da bude kuća molitve Bogu a ljudi su od hrama napravili, kako sam Isus reče, „kuću trgovačku.“ Isus, najveći revnitelj za Boga, najveći poklonik i poslušnik svome nebeskom Ocu, u revnosti za Boga čisti hram od svega onog nečasnog i Boga nedostojnog.

Isus i nas vodi da se zagledamo u svoje vlastito srce i u svoju vlastitu dušu i dobro pogledamo što smo sve navukli u njega. Crkva nam danas otvara i Knjigu izlaska Svetoga Pisma i ponovno ponavlja Deset Božjih zapovijedi da se prisjetimo da smo ih mi naučili i znali još kao djeca.

Sve je te zapovijedi Bog dao nama ljudima ne da ih rušimo i kršimo nego da ih vršimo i čuvamo u svom srcu, samo za naše dobro. Svaki prekršaj Božje zapovijedi je ruglo koje je čovjek navukao u svoje srce i svoju dušu a mi smo Božja svetinja i Božji hram. Nismo mi razbojnička špilja. Pa ipak, što smo dovukli u svoje srce? Molimo opet Isusa da načini bič, pa makar i boljelo, neka to istjera iz našega srca da s njime kao poslušna Božja djeca možemo nastaviti put k Bogu, svom nebeskom Ocu.