ISPOVIJED I MISA ZA GLUHOSLIJEPE OSOBE

DSC_0099a                   Božja Riječ u znakovima
Na četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca 2015. godine, Božja riječ se u župi svetog Mihaela ark. u Sračincu naviještala znakovima. U goste su nam došle gluhe i gluhoslijepe osobe s područja Varaždinske županije, zajedno s članovima svojih obitelji i prijateljima, kako bi proširili radost koju, unatoč svojim poteškoćama sluha i vida, one nose u sebi.
Nakon adventske ispovijedi u župi Sračinec, započelo je slavlje svete mise. Oči mnogih vjernika bile su ove nedjelje uprte u ruke prevoditelja gluhim osobama i nekako se Božja riječ pratila s većom pozornošću: Riječ je postala znak, znak je bila Riječ. Nakon pročitanog Evanđelja uslijedila je propovijed koju su, scenskim prikazom, zajedno izrekle gluhe i čujuće osobe.
Čovjek, obučen u siromaha, dolazi pred vrata kuće moliti pomoć. Obitelj ga tjera s vrata svojega doma jer su oni kršćani koji se nemaju vremena baviti sa čovjekom u potrebi nego moraju stići na jedan važan prijem gdje će, unatoč svojem dobrom financijskom stanju, izvući novce namijenjene ljudima u potrebi. Kad dođu na taj prijem, pojavljuje se kralj koji je maločas bio prosjak pred vratima licemjernih kršćana te im upućuje poruku: „Vi ste danas pokazali da ste siromašniji od pravih siromaha jer nemate ljubavi u svojem srcu. Nadam se da ćete odsada više ljubiti čovjeka nego ono materijalno. S Bogom nema izravne veze. Do Boga se dolazi preko ljudi. Tek onda kad se s ljubavlju odnosiš prema čovjeku, onda si tek pravi čovjek. I onda će se i u tvojem srcu roditi Bog.“ Upravo ova poruka predstave bila je poticaj da kao kršćani gledamo Krista u svakome čovjeku, bilo siromašnom ili bogatom, i da činimo djela milosrđa svakome jer na taj način dolazimo do Boga, do mira u svojim srcima, ali i postajemo spremni da ovaj Božić ne bude samo izvanjsko slavlje, nego prvenstveno slavlje u srcu svakoga čovjeka.
Nakon slavlja Euharistije, uslijedilo je druženje u prostorima župne dvorane gdje je Udruzi gluhoslijepih osoba uručen mali poklon. U duhu evanđelja četvrte adventske nedjelje dogodio se susret gluhih i čujućih osoba. Susret koji se dogodio u tišini. A u tišini progovara sam Bog.

DSC_0052DSC_0073DSC_0090DSC_0057DSC_0103