Isusov primjer

Čitanja: Post 9,8-15; Ps 25,4bc-5ab.6-7bc.8-9; 1Pt 3,18-22; Mk 1,12-15

http://kblj.hr/novosti-i-dogadanja/novost/hod-kroz-pustinju„U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.“

Započeli smo sveto vrijeme Korizme. To je vrijeme koje sveta Crkva određuje da vas odvede od napasti u ozbiljno razmišljanje i da vas nauči kako izbjeći nesreću u napastima. Jedini je put odbiti, ne slušati napast. Izbjeći napasti u potpunosti gotovo je nemoguće. Danas sveto Evanđelje govori o trećoj vrsti napasti a to je zao duh ili Sotona. On se drznuo samu Božju Svetost, Sina Božjega odvraćati od dobra i navući ga na zlo.

Isus se nalazio u pustinji. Došao je da se u tišini, u postu i molitvi pripremi za svoj životni poziv. U toj svetoj sabranosti đavao mu ne da mira nego ga želi odvratiti od plemenitih misli i navući na neozbiljnost. Isus je odlučno odbio sve sotonine ponude. On se odlučio za ono najplemenitije, za propovijedanje evanđelja.

Svi se mi nalazimo u stalnom pritisku svakojakih napasti. I onim unutarnjim i onim vanjskim, a osobito onim sotonskim. Sveti Petar piše za Sotonu: “Obilazi kao ričući lav tražeći kog bi proždro.” Kako se napastima oduprijeti? Za Isusa kaže evanđelje da je duh Božji nagnao Isusa u pustinju, u osamu. Duh Božji je u Isusa „nagomilao“ snage da se napasniku odupre. To je prvo sredstvo protiv napasti. Moliti Božjeg duha da nas ojača, prosvijetli, otvori oči i dade snage da nas napasti ne proždru. Post i molitva su sjajno sredstvo protiv svih napasti. Neka i ova Korizma bude za nas odlazak u ozbiljnost života, u pokornost Bogu, u molitvu i post. Neka nas odvede k Duhu Svetom da u njemu nađemo dovoljno snage i otpornosti svakoj napasti. Tada će ova Korizma za nas biti plodonosna.