Izlet u Križevce i Bjelovar

U srijedu, 26.6.2024., u jutarnjim satima dječji zbor, ministriranti, čitači i animatori krenuli su na izlet. Prva postaja nam je bila grkokatolička katedrala Svete Trojice u Križevcima. Tamo nas je dočekao Bratomir koji nam je ispričao o povijesti grkokatolika, objasnio razlike između rimokatolika, grkokatolika te pravoslavaca, te pokazao i objasnio simboliku i značenje predmeta koje se koriste u njihovim obredima.

Druga postaja nam je bila novoobnovljena katedrala sv. Terezije Avilske u Bjelovaru gdje nas je dočekao kapelan koji nam je kratko ispričao o samom gradu Bjelovaru, Bjelovarskoj biskupiji i samoj katedrali.

Nakon ovih zanimljivih izlaganja uputili smo se prema planinarskom domu na Bilogori gdje smo se kratko okrijepili i poigrali. Zadnja, treća postaja, je bila Romska etno-kuća gdje su naaugostili supružnicima Slađana i Goran Đurđević. Na imanju smo imali priliku vidjeti polje lavande i sušaru, a kasnije nam je Slađana u kući održala zanimljivo i vrlo edukativno predavanje o povijesti Roma, te nas je upoznala sa njihovim običajima i zanimljivostima vezanim uz Rome, te je razbila mnoge predrasude i mišljenja koja smo, eventualno, donjeli sa sobom. Prije polaska kući imali smo priliku degustirati neke od njihovih domaćih proizvoda od lavande, te kruh sa čili papričicama.

Puni lijepih dojmova vratili smo se kući u popodnevnim satima.

Tekst i fotografije: Mihaela Herceg