Kraljevstvo Božje kroz prispodobe

ITANJA: 1Kr 3, 5. 7-12; Ps 119, Rim 8, 28-30; Mt 13, 44-52)Dvije usporedbe kazuje Isus da bi nam pokazao kako postupa mudar i pametan čovjek koji ima pred sobom mnoštvo vrijednosti ali nije time zadovoljan nego traži nešto najvrednije što nadvisuje sve ostale vrijednosti. Pametan čovjek sve ono mnoštvo kojekakvih blaga prodaje, odriče ga se samo da se domogne onog najvrednijeg kojega je pronašao. Čovjek koji je uspio pronaći Kraljevstvo Božje, pronašao je najveću vrijednost. Sve drugo, naime, prolazi i nije ga moguće zadržati, a Kraljevstvo Božje pripada mudrima, koji su spremni zadržati uz sve teškoće. Kako kaže Isus, „prodati sve što imaju i kupiti ono najveće blago koje su pronašli“.  

Druga je usporedba o mudrom trgovcu koji je tražio najveći biser. Kad ga je našao postupa mudro pa sve svoje male bisere prodaje samo da bi kupio ovaj najveći. Ove Isusove riječi trebale bi nas probuditi, osvijestiti i opametiti. Trebale bi nam dati Božje mudrosti da ne potratimo život uludo za male bezvrijedne stvari.

Pripovijeda jedna pričica kako je jedan ribar prevozio nekog filozofa preko rijeke. Filozof ga je počeo ispitivati: „Znaš li ti nešto o zvijezdama koje sjaju na nebu i koja je njihova uloga? “ Ribar se samo nasmije i rekne: „Ne znam što one rade. Znam samo da su lijepe i da svijetsle po Božjoj volji“. Kaže mu filozof: „Kad to ne znaš uludo si potrošio četvrtinu svoga života“. Za nekoliko trenutaka filozof ponovo postavi ribaru pitanje: „Poznaješ li povijest kraljeva i kraljica koje su vladale na svijetu? “ Ribar odgovori: „Zašto bih ja to trebao znati? “ „Ako to neznaš izgubio si polovicu svoga života“ Zatim filozof ponovo: „Poznaješ Božju bit. Kakav je Bog u sebi? “ „Ne, ne znam. Znam samo da će Bog na koncu zlo kazniti, a dobro nagraditi“. Filozof ponovo reče ribaru: „Zbilja si neznalica. Ako to ne znaš, izgubio si uludo tri četvrtine života“. Uto se čamac izvrne, a filozof stane zapomagati. Ribar mu vikne: „Znaš plivati? “ „Ne znam“, vikne filozof. „Ako to ne znaš izgubio si cijeli svoj život“, vikne ribar.