Krštenje Gospodnje

Čitanja: Iz 55, 1-11; Otp. pj.: Iz 12, 2-3.4b-6; 1Iv 5, 1-9; Mk 1, 7-11

Blagdan Isusova krštenja na rijeci Jordanu – što ga danas slavimo – jest početak Isusovog javnog djelovanja. Do 30-te godine života, On je proživio djetinjstvo i mladenaštvo u gradu Nazaretu gdje je radio obične poslove; pomažući svojoj Majci Mariji i Othranitelju Josipu. Tada se dade krstiti na rijeci Jordanu i ulazi u javni život, kojim se pokazuje pred ljudima i očituje ono, zbog čega je došao u ovaj svijet. Riječju i djelom, a to znači, cijelim svojim životom, svjedočit će Božju dobrotu i ljubav pred svim ljudima. Dat će im ono što im manjka, a manjka im istinska sreća, smisao života i zadovoljstvo. Manjkaju im iskreni međuljudski odnosi, koji sačinjavaju dobro međusobno zajedništvo, manjka im sloboda srca i smisao života, manjka im nada i pouzdanje u životnim teškoćama, manjka im vjera i odnos prema Bogu. Zato blagdan Isusova krštenja jest svojevrsno Bogojavljenje. Ovdje se ne javljaju anđeli kao kod rođenja u Betlehemu – niti zvijezda kao kod triju kraljeva, nego sam nebeski Otac čiji glas su prisutni mogli čuti, a milinu Božjega Duha u srcu osjetiti. Kod čina krštenja objavilo se Presveto Trojstvo: Otac, Sin i Duh Sveti – velika tajna vjere koju mi sami nikada ne bismo mogli dokučiti, niti spoznati.

Tu se objavio Bog Otac po kome je stvoren sav vidljivi i nevidljivi svijet. Objavio se Sin Božji, Isus Krist, koji je došao pomoći i spasiti sve ljude od grijeha, zla i pokazati im drugu stranu života. Tu je također objava Duha Svetoga koji pomaže u prihvaćanju Božje ljubavi i svih ljudi. Odatle znamo i vjerujemo da postoje Tri Božanske Osobe koje su u isti tren jedini Bog u zajedničkom djelovanju. Druga Božanska Osoba nam je postala osobito bliska i draga jer je postala čovjekom – najbliža našoj ljudskosti. Nju prepoznajemo u Isusu Kristu, Spasitelju svijeta.

Današnji dan nam je prilika da obnovimo svoju vjeru, znanje i spoznaju o Isusu Kristu kao drugoj Božanskoj Osobi, pravome Bogu i pravome čovjeku, kojega nam nebeski Otac šalje da nam bude Put, Istina i Život.