Marija iz Magdale

Sveta Marija Magdalena je rodom iz Betanije nedaleko od Jeruzalema. Roditelji su joj bili ugledni i bogati Židovi: otac Sirio, a majka Euhaita. Brzo su preminuli. Baština je podijeljena: Lazaru je pripala kuća na Maslinskom brdu i mnoga polja oko Jeruzalema, Marti posjed u Betaniji, a Mariji vila i posjed u lučkom mjestu Magdali uz Galilejsko jezero. Marija Magdalena je bila veoma lijepa i uz to dosta bogata. Živjela je na svom posjedu u Magdali.

Marija iz Magdale je čula za čudesa Isusa iz Nazareta. Potrudila se da čuje Isusov govor o Bogu, čovjeku i vječnom životu. Potresena je bila Isusovom čistoćom i blagošću. Zgadio joj se njen vlastiti grešni život. Potražila je od Isusa oproštenje. Marijin pokajnički susret sa Isusom dirljivo je opisao evanđelist Luka: „Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabasternu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću. . .“ Na kraju susreta Isus je rekao Magdaleni: „Oprošteni su ti grijesi. Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!“ (Lk 7, 36-70)
Evanđelist Luka također donosi susret Marije Magdalene sa Isusom Kristom u obiteljskom domu u Betaniji. Prisutne su bile samo sestre Marta i Marija. Evo cjelovitog opisa: „Žena neka, imenom Marta, primi Isusa u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše Riječ Nujegovu. A Marta bijaše zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: ‘Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne. ’ Odgovori joj Gospodin: ‘Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti. ’“
U skupini žena koje su zajedno s dvanaestoricom apostola pratile Isusa i služile im bila je i Marija Magdalena (Lk 8, 1-3). Sveti Ivan Evanđelist je opisao prisutnost Marije Magdalene prigodom bolesti, smrti i uskrisivanja njezinog brata Lazara u Betaniji. Evo jednog detalja: „A kad Marija dođe onamo gdje bijaše Isus i kad ga ugleda, baci mu se k nogama govreći: ‘Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. ’ Kad Isus vidje kao plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen upita: ‘Kamo ste ga položili? ’ Odgovoriše mu: ‘Gospodine, dođi i pogledaj! ’ I zaplaka Isus. ” (Iv 11, 32-35).

Kad je Isus bio raspet na Golgoti „uz Križ Isusov stajala je majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina i Marija Magdalena.“ (Iv 19, 25) Kod Isusova ukopa i Uskrsnuća zapisano je prisutnost Marije Magdalene. Ona je bila prva glasnica Uskrsloga uplašenim Apostolima. Nakon Isusova uzašašća i Duhova veliki broj židova je pristao uz apostole i krstio se. Neprijatelji započinju progon kršćana. Kršćani se rasprše u okolne krajeve i zemlje.