MINISTRANTI I VJEROUČENICI HODOČASTILI U LUDBREG

DSC08120Povodom proslave Svete Nedjelje, u Ludbreg su u četvrtak 4. 09. 2014. godine, hodočastili ministranti i vjeroučenici Varaždinske biskupije. Hodočašće je organizirao Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata koji vodi vlč. Siniša Dudašek. Svoj dolazak prijavilo je 550 mladih hodočasnika i 35 animatora, koji su došli na prostor zavjetne kapelice u 9 sati ujutro. Ministranti i ostali vjeroučenici došli su iz sljedećih župa: Selnica, Beletinec, Drnje, Gola, Ivanec, Jalžabet, Kalinovac, Kloštar Podravski, Koprivnica: sv. Nikola, bl. A. Stepinac, sv. L. Bogdan Mandić, sv. Antun Padovanski, Močile, Koprivnički Ivanec, Kotoriba, Kuzminec, Imbriovec, Ludbreg, Ljubešćica, Margečan, Martijanec, Novi Marof, Novo Virje, Prelog, Reka, Sračinec, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Đurđ, Vidovec, Virje, Varaždin sv Josip-Banfica, Varaždin sv. Fabijan i Sebastijan, Varaždin – uršulinski samostan.
Susret je započeo pozdravom i molitvom koju je predvodio vlč. Siniša Dudašek. Mladi su se zatim podijelili u 30-ak manjih skupina koje su vodili animatori i vjeroučitelji. U skupinama su obrađivali katehezu „Sveti Red“ koja je usko vezana uz ludbreško čudo. U razdoblju od 10.30 sati do mise u 11 sati svi hodočasnici su imali priliku pristupiti Svetoj Ispovijedi kao najizvrsnijoj pripravi za slavlje svete mise.
Svetu misu u 11 sati predvodio je biskup Josip Mrzljak zajedno sa 20-ak svećenika i preko 700 prisutnih hodočasnika. Na početku svete mise, sve prisutne je pozdravio župnik i čuvar svetišta preč Josip Đurkan. Biskup se u propovijedi osvrnuo na sakramente, a posebno na sakrament Svetog Reda, napominjući kako Bog za taj sakrament stalno poziva mladiće i kako se nada da i ovdje između prisutnih ministranata i vjeroučenika Bog nekoga poziva u svećeništvo i da će netko od njih jednog dana postati svećenik, kojih je iz godine u godinu sve manje. Ovom svetom misom, župa Ludbreg je imala i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine. Na misi je prisustvovala i ravnateljica Osnovne škole zajedno sa nastavnicima i učiteljima. Na kraju mise, svim prisutnim je zahvalio i vlč. Dudašek.
Nakon pauze za ručak, svi su se u procesiji uputili prema župnoj crkvi gdje se hodočasničko druženje nastavilo pjesmom, molitvom i svjedočenjem o duhovnom zvanju.
Program u crkvi je vodio vlč, Siniša Dudašek, koji je sve podsjetio da je svatko od nas Božji facebook koji mora odražavati lice našeg najvećeg prijatelja – Isusa Krista, a svaki je svećenik posebni Božji facebook koji ljude privlači Bogu svojim primjerom. Svoje svjedočanstvo o duhovnom zvanju dao je bogoslov iz župe Sračinec, Dario Levanić. Na kraju molitvenog programa u župnoj crkvi, svim prisutnima je zahvalio i blagoslovio varaždinski biskup Josip Mrzljak i tako zaključio biskupijsko hodočašće ministranata i vjeroučenika u Ludbreg.