Misijsko poslanje Crkve

Danas je svjetski misijski dan. Crkva Kristova je od Boga poslana i zadužena kako bi svim ljudima naviještala spasenje i otkupljenje. Poslana je biti – univerzalni sakrament spasenja. Temelj tom naviještanju je njezina zahvalnost prema Bogu koji je oživljuje svojim duhom i ljubav prema ljudima. Propovijedanje vesele vijesti o spasenju svih ljudi u Isusu Kristu je osnovna dužnost Crkve, svih kršćana i nas ovdje. Na to nas obvezuje Kristova ljubav i njegova zapovijed. Ne zaboravimo da je Crkva misionarska. Isus je bio prvi misionar. Svaki od nas je misionar. I mi smo misijsko područje i pozvani smo da se svaki dan obraćamo.

Prošlo je mnogo vremena od trenutka kad je Isus rekao apostolima i njihovim nasljednicima: “Idite po svem svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakome stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osuditi će se!” (Mk 16,15-16).

Apostoli su izvršili Kristov nalog. Razišli su se diljem svijeta, posijali sjeme Božje riječi po njivama ljudskih srdaca. Veliki dio čovječanstva je još uvijek nekršćanski, ne poznaje Krista ni njegovo evanđelje.

Mi katolici trebamo biti sretni što se nalazimo u katoličkoj Crkvi, gdje dobivamo obilje milosti, te se možemo mnogo lakše spasiti nego drugi, pod uvjetom da se poslužimo svetim sakramentima.

Nemojmo nikada zaboraviti: osnovni zadatak Crkve jest naviještati da je Isus Krist umro za naše grijehe i uskrsnuo radi našega spasenja.
Isus je svima pomagao, oslobađao je ljude od svih sila tame, liječio ih i spasavao. Neka današnji dan – misijski dan – bude dan vjere i dan akcije.
Probudimo svi svijest, da se širenje kraljevstva Božjega tiče svih nas i da smo svi dužni doprinijeti svoj dio.

Danas je svima jasno da je Crkva jedina nada i jedino utočište čovječanstva. Crkva smo svi mi. Bog hoće da svijet spašava po nama: posredstvom hijerarhije, svećenika, redovnika, redovnica i svega vjernoga puka, tj. svih nas. To je teška i odgovorna zadaća. Ovogodišnja misijska nedjelja neka bude dan akcije. Cijeli naš život trebao bi biti protkan misijskim radom. To je naše životno i glavno poslanje.

 + + +

Molitva za misonare i misonarke

Dragi moj Isuse!
Molim te za sve misionare svijeta, za one koji to već jesu i one koje ti zoveš. Prosvijetli ih svojom vjerom, uresi ih tvojom naravi, zaogrni ih svojom dobrotom, obasjaj ih svojom milošću, blagoslovi ih svojom poniznošću, obdari ih svojom snagom da blagog i odlučnoga srca idu stazama milosrđa, da po tebi budu nositelji božanske Ljubavi i svjetlosti siromašnima, bolesnima i usamljenima. Čuvaj ih od zloga, zaštiti ih i daj im hrabrosti i snage. Molim te pomozi nama i našim obiteljima da postanemo dio tvog plana, da i mi budemo misionari ljubavi i da svojim molitvama i darom pomažemo misonare u širenju i utvrđivanju tvoga Kraljevstva na zemlji.
Amen

 + + +

Bog se naziva našim Ocem i zato mu je stalo da ga ljubimo, jer svaki Otac očekuje ljubav svoje djece. Mi smo stvoreni i oslobođeni da bi mogli Boga ljubiti. Tko Boga ljubi naći će put k njegovom vječnom prebivalištu. On će i u vremenu i u vječnosti osjetiti radost i bit će blažen.“