Misli na svoju budućnost

Čitanja: Am 6, 1a, 4-7; 1 Tim 6, 11-16; Lk 16, 19-31

Isusova priča iz današnjeg Evanđelja jasno pokazuje vrijednost ovoga života jer čovjekova vječna sudbina, čitava vječnost ovisi o ovom životu na zemlji. Molimo u glavnim istinama kršćanske vjere: „Bog dobro vijekom nagrađuje, a zlo vijekom kazni.“ Osim toga, ova Isusova priča otkriva i pravi i redoviti put ili način spasenja. Bogataš iz Isusove priče je strašno pogriješio. Isto čine svi bogataši svijeta. Oni misle da je ovaj život sve i zato ga koriste za sve vrste uživanja. No, svemu dođe jednom kraj pa tako i užicima ove zemlje.

Lazar iz Isusove priče je bio bespomoćan. Bolest ga je bacila u pozadinu života. On nije znao što je uživanje. On je znao samo što je patnja. No, svemu pa i patnji dođe jednom kraj. Iza ovozemaljskog kraja dolazi sud i tada se jasno vidi vrijednost života. Lazar je za svoju patnju primio vječno dobro: „mjesto mu je u krilu Abrahamovu“. To znači da mu je mjesto među najsretnijima koji su postigli vječno spasenje i više im se nikakvo zlo ne može dogoditi.

Bogataš se našao u vječnim mukama u paklu. Sada on vapi za pomoć, za kapljicu vode jer se muči, ali je ne može dobiti. Nema mogućnosti za bilo kakvu promjenu. U tome i jest strahota pakla jer je sudbina zapečaćena i ništa, ama baš ništa se ne može promijeniti.

Mi, braćo, moramo, ako hoćemo pošteno i trijezno živjeti, stalno misliti na svoju budućnost. Od sadašnjeg života ovisi kakva će nam biti budućnost. Gdje ćemo se naći iza smrti? Da li u krilu Abrahamovu ili u mjestu muka – u paklu? Vrijedno je o svemu tome dobro razmisliti i čvrsto odlučiti.