Mnogo zvanih – malo izabranih

Tekst današnjeg evanđelja (Mt 22,1-14) posebno je izazovan na kraju, kad je osoba koja ne nosi svadbeno ruho izbačena u van, tamu. I na samom kraju evanđelja rečenica: “Mnogo je zvanih, ali malo izabranih.” Što to znači?

Bog, u osobi kralja, poziva goste na svadbu. Ali gosti imaju druge poslove. I naravno, ljudi mogu slobodno odbiti pozivnicu. Tako se u ovo vrijeme i mi danas suočavamo s pitanjem: Dopuštam li Bogu da me ometa u svakodnevnom životu? Je li prisutan za mene? Ili živim kao da Bog ne postoji?

Dopuštam li da me Isusova poruka uznemiri, čak i uplaši? Ili to više nema smisla u mom životu? Slušam li “otvorenih ušiju”.

Isusova je poruka da je svatko od nas dijete Božje, vrijedno i ljubljeno;

Isusova je poruka: “Ne sudite da ne budete osuđeni”;

Isusova je poruka o obraćanju potrebitima, koja je i nama danas izazov.

Poruka Božja preko Isusa upućena je svima. Svi bez iznimke. Židovi i pogani, Grci i Rimljani, pa čak i zli i dobri. Svi su pozvani. Čak i oni loši, a čak su i na prvom mjestu.

Gospodin nikoga ne isključuje iz svog poziva. Nikome nije zabranjen pristup, ali najvažnija stvar je način na koji to možemo učiniti.

Svi su pozvani na spasenje. Vrata su otvorena za svakoga tko želi ući, ali prije uživanja u slavi uslijedit će sud. Vrhovni sudac, koji je sposoban vidjeti u dubinu srca, ocjenjivat će ono što je u životu svakog od nas.

U Isusovoj prispodobi jasno je da nije važno što je učinjeno u prošlosti, već da je neophodan uvjet da se nosi svadbeno ruho, odnosno da se ima čistu dušu i raskajano srce, da se prihvati ton života koji će svjedočiti Božje milosrđe prema drugima. Isus poziva sve za svoj stol, ali zahtijeva poštivanje pristupa. Iz tog je razloga sveti Pavao podsjetio Korinćane da prije pristupanja svetkovini Euharistije, sakramentu gdje tražimo predokus nebeske slave, trebaju pažljivo ispitati svoju savjest: „Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela“(1. Kor 11: 28-29).

Danas je dobar dan, čak i ako se osjećamo umrljano, da očistimo dušu, prigrlimo ljubav i uživamo u pozivu koji nam Isus upućuje na nebesku gozbu.