OBRATITE SE!

Poziv na obraćenje je zahtjevan. Obraćenje zahtijeva cijeloga čovjeka, zahtijeva promjenu njegova života. To je čovjekov povratak Bogu, to je povratak smislu svoga života, povratak onoga koji je odlutao ponovno u kuću Očevu. Polovično kršćanstvo ničemu ne vrijedi.

«Hajdete za mnom! », reče Isus pozvanim učenicima. A oni spremno pođoše. Taj će njihov hod završiti onda kada svi svojom krvlju posvjedoče ono što će u ime Isusovo naučavati. Pošli su bez pridržaja i išli su do kraja. Ali za Isusom su išli ne samo pozvani učenici; za njim je hrlio svijet sa svih strana: iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije. Isus nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Ljudi trebaju Božju riječ, trebaju oproštenje, trebaju obraćenje. I suvremeni čovjek to treba, iako to često traži na krivom mjestu i na krivi način: surogatima smisla i sreće.

Svi kršćani, moramo imati hrabrosti na to trajno pozivati, druge pozivati i sami se obraćati, unatoč protivljenju mnogih. Isus donosi svjetlo i nadu svijetu koji je tu nadu izgubio. Navješćujmo ga, makar ponekad ostali sami poput onog svjetionika! Poziv kršćanina, a osobito propovjednika jest: biti sijač Isusova svjetla u tami ovoga svijeta.