Odluke Pastoralnog i Ekonomskog vijeća župe

Peta crkvena zapovijed glasi da trebamo doprinositi za potrebe svete Crkve. Sa tom nakanom u 60-im godinama u Crkvi je uveden Obiteljski dar ili crkveni doprinos, koji je u svakoj župi drugačiji, jer ga određuje svaka župa za sebe.

Župa kao i svećenik ne primaju nikakve novce (plaću) od države ili biskupije, već sve svoje obaveze prema biskupiji, kao i troškove uzdržavanja svećenika, župnih suradnika, obnavljanja i gradnje u župi, podmiruju sami župljani.

U našoj župi godišnji Obiteljski dar je 100 kn po obitelji i on je isti već 23 godine! Nažalost 100 kn nekada i danas više ne „vrijede“ jednako zbog raznih poskupljenja koja su se godinama dogodila. Naša župa ima najmanji Obiteljski dar u biskupiji (koliko mi je poznato). Kako ga jedan dio župljana ne može plaćati zbog neimaštine, a veliki broj obitelji ga ne plaća iz čistog nemara, župa zadnjih godina muku muči da podmiri sve troškove koje župa ima. Obiteljski dar na razini cijele župe plaća 45% obitelji, a u sakupljanju dodatnog dara za neku veću obnovu ili gradnju u župi sudjeluje manje od 10% župljana.

Zbog svega toga, a i kako nas u župi iduće, i idućih godina čeka nekoliko velikih obnova i gradnji, župno Pastoralno vijeće i župno Ekonomsko vijeća je na sjednicama 20. 11. 2017. i 27. 11. 2017. donijelo sljedeće odluke za našu župu.

ODLUKE PASTORALNOG I EKONOMSKOG VIJEĆA ŽUPE:

1. U 2018. godini obavezni godišnji Obiteljski dar za našu župu će iznositi 200 kn po obitelji.

2. Za obitelji slabijeg imovinskog stanja, Obiteljski dar će ostati 100 kn, ili koliko su u mogućnosti darovati, a siromašne obitelji su, kao i do sada, osobođene plaćanja.

3. U adventu 2018. godini ukida se plava kuverta u kojoj sakupljamo svoj župni obiteljski dar za Biskupiju, a ostaje samo kuverta u kojoj sakupljamo svoj dar za šest orguljaša koji svake nedjelje i radnim danom sviraju na misama.

4. Zvonjenje za pokojne će i dalje biti besplatno.

5. Župni listić i dalje ostaje besplatan.

6. Sve ostale takse koje su propisana crkvenim taksovnikom u 2018. godini ostaju iste kao i do sada.

* * *

„Očekuješ li, nadaš li se? To je stav kršćanina! Očekuj dar od Boga, očekuj dobra, očekuj pomoć od Oca, naročito nakon nekog vremena patnji. Budi dijete i otvori svoje srce i svoje ruke široko, kako bi on u njih mogao staviti svoje darove. U takvom očekivanju i nadanju nećeš se razočarati.“