Oproštajni govor velečasnom Siniši

Dragi naš velečasni Siniša!
Kak’ se veli u našem narodu: “Semu kaj je liepo fletno dojde kraj”, barem smo mi to tak doživjeli.
Evo, pripala me čast da vam se obratim s nekoliko zahvalnih oproštajnih riječi na kraju vašeg pastirskog djelovanja u Župi sv Mihaela arkanđela u Sračincu.
Nakon što ste ovdje obavili svoj đakonski praktikum u šk. godini 1998/99.došli ste 2006.godine ovdje iz župe Ferdinandovac, kao mladi župnik, nasljednik preč. Gabuda koji je otišao u mirovinu i preuzeli župu. U samom startu primijetila se potpuna otvorenost prema svima u župi te nepostojanje predrasuda prema nikome bez obzira tko više ili manje dolazi u crkvu. Tako ste odmah proširili crkveni zbor potaknuvši neke koji su možda negdje duboko skrivali želju da budu članovi zbora, a nisu imali hrabrosti doći bliže, ekonomsko i pastoralno vijeće promijenili ste iz temelja. Vaša želja da budete dio i naših obiteljskih proslava totalno nas je pozitivno iznenadila, a i neke druge vaše geste otvorile su nam nove smjerove gledanja i prihvaćanja župnika.
Oko sebe stvorili ste zavidnu četu ministranata, razne liturgijske zajednice, bili potpora i dobronamjerni savjetnik svakom događaju u crkvi kao i van crkve. Vaše stručno i poučno vodstvo na razna hodočašća ostat će mnogima u trajnom sjećanju, sve od Ludbrega, Marije Bistrice, Lobora, Karlovca, Trsata, Aljmaša, Sinja, Vukovara, Sl Broda, i drugih domaćih svetišta pa do Međugorja, Lurda, Fatime, Svete zemlje i drugih svjetskih više ili manje poznatih svetišta.
Pohađali ste starije i bolesne, nosili im riječi ohrabrenja i utjehe te sakrament pomirenja i posljednje pomasti, dovodili ste nam zanimljive voditelje trodnevnica, propovjednike, žive svjedoke vjere, organizirali Ljeta u župi za najmlađe, družili se s mladima i držali ih na okupu i zajedništvu, a sve s namjerom da se proširi i oplemeni naša vjera. U tome ste uvelike i uspjeli. Dokaz je to preko 1000 krštenika, toliko prvopričesnika i toliko krizmanika, gotovo 300 vjenčanih parova, podijeljenih preko 400.000 svete pričesti. Kao krunu vašeg liturgijskog djelovanja svakako moram istaknuti Mladu misu vlč. Daria Levanića 2019.g.kojeg ste kao dečeca 2009.g.odveli u Sjemenište.
Ništa manje nisu vrijedna i materijalna dobra za koja ste djelomično ili potpuno zaslužni: izrada klupica, novih klupa, ispovjedaonica te sanacija Župne crkve, kip sv. Mihaela ovdje u dvorištu crkve, renoviranje kapelice sv. Antuna, u Vžd ulici, otvorenje kapelice bl. Alojziju Stepincu u Hrašćici, kapela Male Gospe u Dravskoj ulici, potpuno renoviranje kapele sv. Benedikta u Svibovcu, renoviranje župske kuće, priprema papirologije za gradnju crkve u Hrašćici. Ne zamjerite mi ako nešto nisam spomenula.
U ime svih župljana želimo vam reći jedno veliko HVALA za sve.
Obećajemo da ćemo vas se i dalje sjećati u svojim molitvama, a i Vi povremeno slobodno izmolite koji Očenaš za nas. Neka vas Bog blagoslovi i neka vas čuva, a ako vas nekad put nanese ovamo, uvijek ćete nam biti dragi gost bilo u župi ili u čijoj obitelji!
Bog Vas poživio!

Ljiljana Flajšman

Naslovna fotografija: www.sracinec.hr