Pastiri Dobrog Pastira

Čitanja: Jr 23,1-6; Ps 23,1-6; Ef 2,13-18; Mk 6,30-34

Bog po Jeremiji izriče proročanstvo kako će se sam Bog pobrinuti za svoj narod. Najvažnije Božje obećanje jest da će mu podići pastira, a taj vođa će biti iz Davidova roda, bit će mudar, činit će pravo i pravicu. On će biti Spasitelj. Evanđelje jasno naviješta tko je taj Pastir, ali i tko su novi pastiri koje on šalje narodu. Slušali smo kako je Isus poslao svoje učenike dva po dva da propovijedajući i liječeći skupe ostatak Izraelov. Vratili su se i izvijestili Isusa što su radili. Isus ih upućuje na odmor: “Otpočinite malo!” No, kaže sveti evanđelista, mnoštvo je doznalo pa su ih pretekli i prvi došli onamo kamo su oni išli. Očito je narod bio željan riječi utjehe, riječi vodstva. Isus ih je gledao i sažalio se nad tim narodom kojemu su ispraznili dušu. Zato Isus odustaje od počinka i stane ih poučavati.

Ne živi čovjek samo od kruha. Ova tjelesna hrana je potrebna čovjeku ali uz hranu čovjek ima još mnoštvo drugih potreba. To su bili ljudi bez nade i utjehe. To je dokaz da je čovjeku potrebno duhovno vodstvo u moralnom pravcu, u vjerskom pravcu, u kulturnom pravcu. To je ona duhovna hrana koja izgrađuje ljudsko društvo. Nije moguće napraviti ljudsku zajednicu niti ikakvo društvo u kojemu nema slobode, moralnosti, zakonitosti, pravde, kulture i povrh materijalnih dobara.

Nije čovjek pas zavezan za lanac, niti je tegleća životinja vezana za jaram. Čovjek ima dvije dimenzije života – materijalnu, ali ne i manje vrijednu duhovnu dimenziju. I u jednoj i u drugoj dimenziji čovjeku su potrebni vođe. Bilo je kroz povijest razmišljanja o tzv. apsolutnoj slobodi gdje nema autoriteta. Čovjek bi bio sam sebi zakon ali pokazalo se da bi to bila čista anarhija jer bi svaki čovjek imao svoj zakon, svoje mišljenje a poznato je da se ljudska mišljenja često sukobljavaju.

Crkva i danas vrši pastirsku službu vodeći vjerni narod na duhovnom polju. Odgaja savjest naroda, utvrđuje narod u pravdi, poštenju i istini. Na taj način Crkva izvršava svoje poslanje duhovnih pastira svoga naroda.