Poslanici

Čitanja: Iz 66, 10-14c; Gal 6, 14-18; Lk 10, 1-12, 17-20

Isusov poziv upućen njegovim učenicima, a preko njih svim ljudima, jest poziv u Kraljevstvo Božje. To je poziv na izgradnju novoga svijeta koji će biti sagrađen na ljubavi čovjeka prema Bogu i na ljubavi čovjeka prema čovjeku.

„Evo, šaljem vas kao ovce među vukove.“ Što znači, idete u neprijateljsku sredinu. Putovi Kraljevstva Božjega su sasvim drugačiji. Kraljevstvo Božje se oslanja na Isusa i njegovu riječ. Zato je Isus zapovjedio sedamdeset dvojici: Kad uđete u koju kuću najprije joj zaželite i recite: Mir kući ovoj. Tu gdje vas prime propovijedajte Isusovo Evanđelje, liječite bolesnike i recite svima: „Približilo vam se Kraljevstvo Božje.“

Ne će vas svi primiti. Ako vas ne prime, stresite s nogu i onu prašinu njihova sela i grada i otiđite dalje, ali im prije ipak recite: „Znajte, približilo vam se Kraljevstvo Božje.“ Doći će i dani odmazde na sve one koji Kraljevstva Božjega ne primaju. Kaže dalje Evanđelje da su se učenici vratili s puta zadovoljni, veoma zadovoljni uspjehom. Čak su izvijestili Isusa o svemu što su činili i o čudesima koja su izvodili.

Draga braćo i sestre, Božja riječ je naša snaga, naše oružje, naš novac i naša vojska. Božja riječ je jedina i nepobjediva sila Božjega Kraljevstva na zemlji. Svi mi kršćani spadamo među onu sedamdeset i dvojicu. Poslani smo u svijet da u svaku kuću i u svako ljudsko srce donesemo mir. Ne ćemo ga moći nikome dati ako ga i sami ne nosimo u srcu. Molimo Isusa da njegov mir, mir koji on daje opet zavlada u srcima ljudi, u obiteljima, u narodima i među narodima.