Posljednja večera

Isus se htio Posljednjom Večerom oprostiti od svojih dragih učenika. Kao što gozba simbolizira vrednote nebeskog kraljevstva, tako večera simbolizira toplinu i intimnost koja treba biti između čovjeka i Boga. Isus je rekao da će onom koji vrši njegove zapovijedi doći i da će s njim večerati. Njegov oproštajni govor pun je intimnosti.“Idem vam pripraviti mjesto, da i vi budete gdje sam ja“ (Iv 14, 3).“Nazvao sam vas prijateljima, jer sam vam priopćio sve što sam čuo od Oca“ (Iv 15, 15).“Ostanite u mojoj ljubavi“ (Iv 15, 9). Na posljednjoj večeri, Isus nam ostavlja svojevrsnu oporuku po kojoj trebamo živjeti.

Za vrijeme večere Isus je oprao noge učenicima i rekao: „Dao sam vam primjer, da i vi činite kako ja učinih vama“ (Iv 13, 15). Ponizna ljubav je naš znak pripadnosti Isusu koji želi da je otkrijemo u svojem životu i zato nam kaže: „Učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca!“.

Isus nam ostavlja sebe u Euharistijskom otajstvu, a ona je prisutnost Krista Spasitelja pod vidljivim, opipljivim prilikama kruha i vina. ne da bude preda mnom, nego da bude u meni i po meni u svima, u cijelom svijetu. Po Euharistiji ostvaruje se trajno zajedništvo nas i Boga, koje ni smrću neće biti prekinuto. Zato nam isus kaže: “Ovo je kruh što silazi s neba da onaj koji jede od njega, ne umre“ (Iv 6, 50).