Prazne mreže

Možda i mi koji puta u životu previše računamo samo na svoju snagu i svoje znanje. Možda smo mnogo uložili truda i napora oko svoje sreće i sreće u obitelji, oko mira, reda i zadovoljstva u njoj, a ipak je ostalo sve bez većeg nekog uspjeha. Možda smo mnogo uložili truda oko odgoja djece, a onda smo opazili, da se ta djeca drukčije ponašaju. Kad smo postali stariji, možda smo osjetili da smo im postali teški i da nas se žele riješiti kako bismo bili što dalje od njih i da nas žele staviti u starački dom ili u neko samotničko društvo. Možda smo mnogo toga u životu ulagali u nešto, a da se ipak nismo osjećali ni mirni, ni sretni. Na neke stvari smo trošili ili još uvijek trošimo vrijeme i snagu, a bez nekog znatnijeg uspjeha i rezultata. Kao mladi ljudi možda se mnogo trudimo oko svog školovanja, zapošljavanja ili pronalaženja svog životnog partnera, ali bez mnogo uspjeha. Trošimo vrijeme, snagu, živce, a u srcu nam se taloži nemir. Ne vidimo perspektive niti ikakve budućnosti.

Apostolima je bila dovoljna jedna Isusova rečenica, a s njihove strane samo poslušna vjera pa da dožive uspjeh. Isus im je uz njihovu poslušnost, riješio jednu mučnu situaciju i ulio im pouzdanje i sigurnost života. Pokušajmo se i mi još više s Njime družiti preko molitve, sv. ispovijedi i pričesti te slušati njegovu riječ. S njime ćemo sigurno imati više uspjeha, veselja i životnog napretka. Iznenadit ćemo se kako se neke stvari u našem životu počinju nevjerojatno brzo mijenjati u pozitivnom smislu.

Bez Isusa naš trud bit će često uzaludan i veoma teško savladiv. Gubit ćemo dragocjeno vrijeme, prolijevati znoj i trošiti životnu energiju koja ničim neće rezultirati. Po Isusovoj riječi i ljubavi naći ćemo pravo blago i bogatstvo u životnim traženjima. U tom vidu neka nam pomogne i svaki naš susret sa Isusom u Euharistiji; susret s našim uskrslim Gospodinom. Neka nam budu blagoslovljeni svi naši budući životni koraci kao i naše obitelji u koje ćemo donijeti Božji blagoslov.

Zaveslajmo, stoga, hrabro na pučinu mora života na kojem ćemo naći pravovremena i pravovaljana životna rješenja. Zato molimo i mi, uskrslog Gospodina, da ga sve više prepoznajemo u njegovoj riječi, u prilikama kruha i vina, u braći ljudima, međusobnim susretima i uspješnom izvršavanju svojih životnih zadataka.