PRVA ADVENTSKA SVIJEĆA  

Danas, na prvu nedjelju došašća, palimo svijeću da Gospodin, Onaj Koji Dolazi, rasprši tamu našega grijeha. Njega molimo:

Smiluj se mom narodu i svim stanovnicima moje zemlje radi grijeha koje činimo. Oprosti nam što ne stavljamo tebe na prvo mjesto naših nastojanja i nadanja. Oprosti nam što pružamo ruke desno i lijevo da bi se kruha nasitili, a zanemarujemo tebe, od kojega nam svako dobro dolazi.

AdventskiVijenac1Oprosti nam radi psovka kojima svakodnevno pogrđujemo tvoje sveto Ime, tvoju Majku, sve svete i sve svetinje. Oprosti nam što je psovka ušla u naše knjige i kazališta, što se proširila na našim televizijama i udomila na našim radijskim postajama. Oprosti za svaku izrečenu kletvu i svaku suvišnu zakletvu.

Oprosti nam što nikada nemamo vremena za tebe. Oprosti nam što nedjelje i blagdane provodimo daleko od tebe i zajednice onih koji u tebe vjeruju. Oprosti nam što smo nedjelju pretvorili u radni dan, u obični dan, u dan bez tebe.

Oprosti nam što zapuštamo djecu. Oprosti nam što mladež prepuštamo ulici, te medijskim i estradnim prorocima kulture nasilja, zla i smrti. Oprosti nam što zanemarujemo starce i olako odbacujemo njihovu mudrost i iskustvo.

Oprosti nam za svako nerođeno dijete. Oprosti nam za svaku prezrenu obitelj koja se odlučila darivati život. Oprosti nam što u našoj maloj zemlji ima ljudi koji su napušteni, koji su odbačeni, koji su povrijeđeni, koji su gladni, koji su beskućnici, koji su obespravljeni.  Oprosti nam što mlade ne učimo da sa zahvalnošću prihvaćaju, čuvaju i jednoj osobi daruju vlastitu spolnost.

Oprosti nam što smo lijeni. Oprosti nam što ne čuvamo tuđe. Oprosti nam što domovinu ne ljubimo poštivanjem zakona i propisa. Oprosti nam što čeznemo za lakom zaradom, što su nam idoli oni koji su stekli puno novaca s malo truda i što ljude cijenimo po onome koliko imaju, a ne po onome što jesu.

Oprosti nam za svaku izrečenu laž, klevetu i ogovaranje. Oprosti nam što ne čuvamo svoj i tuđi dobar glas. Oprosti nam što olako povjerujemo senzacionalističkim natpisima i vođama slijepaca. Oprosti nam što nemamo snage prihvatiti istinu o sebi i što se opijamo parolama.

Isuse Kriste, Sine Boga živoga, smiluj nam se!