Razmišljanje o Blaženoj Devici Mariji

Znamo da je povijest Crkve učiteljica života, a od nje saznajemo kako su se vjernici u nekim povijesnim razdobljima udaljili od vjere, napuštali sakramente i propadali u nemoralu. U takvim kriznim razdobljima bilo je zanemareno i štovanje BDM-je, a nepovezanost s njom znači kao da je nestalo zdravog duhovnog disanja i snage, djelovanja i uspjeha. Uvijek je tako – ako se čovjek udalji od Marije ne shvaća se pravo ni Isus Krist, ni cijeli Novi Zavjet. Ne uočava se ispravno niti spasenje niti Crkva.

Bez Marije, ne znamo kako bi Bog ušao u našu povijest, kako bi bio odgojen kao naš brat, tko bi ga brižno pratio u životu, tko bi s njim propatio toliku muku, tko bi čuvao najtopliji spomen na njega, tko bi okupljao i okuplja dan danas njegove zastrašene učenike oko Isusa.

Uistinu, dragi vjernici – Marija je otvorena za svaku našu bol i za svaku ispriku. Ona nam nadahnjuje riječi pred Ocem. Ona upućuje u tajne Duha. Uči nas moliti svojim: „Veliča”, uči nas trpjeti svojim patnjama na Golgoti. Donosi nam svjetlo Božića i slavu Uskrsa. Ispravlja nas kad pogriješimo, poziva nas kad lutamo. Njezin je materinski osmjeh najsigurniji znak da je s Bogom i s braćom sve u najboljem redu.

Svaka prava mati rađa, odgaja, okuplja, upućuje, popravlja i bogati život u obitelji. Tako radi vjekovima presveta Djevica – to nam želi posvijestiti i blagdan Gospe Lurdske na koji smo se okupili oko BDM i po njoj oko njezina Sina Gospodina našega Isusa Krista.

Poznato je da su pogani izmišljali božice i „velike majke”, kako bi si osvijetlili život i unijeli u svakodnevnicu malo topline. Kršćani nemaju nikakvih „božica”, niti umišljenih „majki zemlje”. Imamo istinski darovanu Majku, koju dijelimo sa samim Sinom Božjim. Ona je po Božjoj zamisli sunce u domu, svjetlo roditeljima i odgojiteljima, tješiteljica u danima teškog pritiska i zagovornica pred pravednim Ocem.

Zato u zajedništvu s Marijom uzdignimo svoju dušu k Bogu, ponizno mu iskažimo hvalu, slavu i prošnju za sebe, za svoje zdravlje, i zdravlje svih bolesnika, za sve svoje potrebe, ali i lijepu nam domovinu, s punim pouzdanjem povjerimo po Mariji Bogu sve i budimo uvjerni da ćemo biti uslišani.