REAKCIJA ŽUPNOG UREDA NA MEDIJSKE NATPISE VEZANE UZ BLAGOSLOV OBITELJI U ŽUPI SRAČINEC

Dragi župljani!
Ovih dana načitali smo se šokantnih medijskih naslova vezanih uz obavijest o blagoslovu obitelji u našoj župi. Naslovi koji nisu imali nikakvo, ili jako slabo uporište u napisanom tekstu. Naslovi i tekstovi koje ne zanima istina, već samo senzacija koja će prodati vijest. Upravo je istina ta koja je potaknula neke osobe da na ovaj način napadnu župnika, župu pa i crkvu općenito. Istina koja ih je zasmetala, ali koja se ne može sakriti nikakvim napadima.
Svake godine, prilikom blagoslova obitelji, postoje one obitelji koje ne žele primiti katoličkog svećenika u kuću i to su izričiti izjavile. Takvim obiteljima se više ne ide i poštuje se njihova odluka. Ali svake godine postoji određeni broj obitelji kod kojih uvijek dođemo, ali su vrata uvijek zatvorena, iako su ukućani unutra (razlog nije financijske naravi, jer se dobro znade u župi da se kod obitelji slabog imovinskog stanja ne uzima novac, već im se pomaže hranom i plaćanjem režijskih troškova). To se kod nekih (istih) obitelji ponavlja duži niz godina, pa je ove godine odlučeno da se tim obiteljima više neće ići, a one ako žele primiti svećenika u kuću, neka se prijave u župni ured. To je sva mudrost. Ne ići onima kojima nisi dobrodošao. Dobro se znade da tu ne pripadaju one obitelji koje žive u inozemstvu. Iz iskustva znadem da svakoj obitelji kojoj se dogodilo da 2 godine uzastopce nisu doma za blagoslov iz određenih razloga, uvijek se ispričaju župniku.
Ali sada dolazimo do pitanja: „Tko je vjernik katolik?“ Mnogi smatraju da je dovoljno „zbaviti“ krštenje, prvu Pričest i Firmu i to je to. Vjernik katolik (po Katekizmu Katoličke Crkve) je ona osoba koja svoju katoličku vjeru živi u crkvenoj zajednici preko primanja sakramenata, slavljenja Euharistije, sudjelovanju u životu crkve preko raznih udruga i pokreta, sudjelovanjem u materijalnim potrebama crkve i u njezinim aktivnostima… Vjera je osobna stvar ali ona se mora živjeti u crkvenom zajedništvu i biti vidljiva u djelima. Bez tog vidljivog čimbenika, vjera je mrtva, kako kaže apostol Pavao.
Svaki onaj koji smatra da ima vjeru, ali se ta vjera ne vidi u djelima (a jedno od njih je i primanje svećenika na blagoslov obitelji), smatra se da ta vjera nije autentična. Obitelji koje ničim ne svjedoče svoju vjeru (a njihov dobri život se može shvatiti kao čisti humanizam, a ne djelo vjere) u zajednici vjernika, lako je onda smatrati (ne proglašavati!) obitelji bez prave vjere, sve dok ne zasvjedoče suprotno.
Svakom vjerniku na prvom mjestu stoje obaveze prema Crkvi iz kojih proizlaze i određena prava (zakonik kanonskog prava). Ukoliko čovjek vjernik na sebe ne preuzme obaveze, jasno je da su mu uskraćena i neka prava (ne sva). Nema nijednog društva u svijetu koje funkcionira na način da očekuješ sva prava bez ikakvih obaveza i odgovornosti, pa tako i u Crkvi. Mnogi vjernici to ne žele shvatiti i prihvatiti. Žele sva prava, ali nikakvih obaveza. Onim obiteljima koje ničim ne svjedoče svoju vjeru, uskraćena su neka prava. Pogrešno sam napisao da su im uskraćena sva prava. Nikako. Zbog toga mi je žao. Nitko time nije otpisan, odbačen ili izbrisan ili mu se priječi ulazak u crkvu. Nikada nisam nikome uskratio njegova prava u crkvi, pa i neću nadalje, ali takve obitelji moraju na sebe preuzeti i neke obaveze (dolazak na misu, primanje sakramenata, doprinos za crkvu, ako su u mogućnosti, blagoslov obitelji…) i mogu ostvariti sva svoja vjernička prava, osim ako ih u tome ne sprečava neki od crkvenih zakona.
Dragi župljani, potrebno je da svaki od nas odluči: želim li biti vjernik i to svjedočiti djelima u zajednici crkve u kojoj na sebe preuzimam i neke obaveze ili to ne želim. Potrebno je shvatiti da se vjera živi djelima, a ne samo jezikom ili mislima. Kaže Isus: Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.“ Mt 7,21
Ovim putem želim se ispričati, ako sam nekoga uvrijedio. Nije mi bila namjera da nekoga prozivam ili prosuđujem da li je vjernik ili ne. Same obitelji svojim životom daju na to odgovor, koji ne svjedoči uvijek da je riječ o vjerničkoj obitelji. Istina je tu jasna i vidljiva, a na nama je da li ju želimo prihvatiti ili ne, ali ona uvijek ustaje istina.
Hvala svima na podršci i molitvama koju sam obilno osjetio ovih dana. Nadam se da je sada još jasnija moja poruka koju su mediji i mnogi ljudi secirali, te je zapeli na križ laži, mržnje i osvete.