SUSRET BRAČNIH PAROVA ŽUPE SRAČINEC

DSC08250U nedjelju, 1. ožujka 2015. godine, u župnoj crkvi sv. Mihaela ark. u Sračincu, održan je prvi susret bračnih parova koji je bio uvod u osnivanje zajednice bračnih parova župe Sračinec. Na susretu je sudjelovalo preko 200 roditelja. Najviše je bilo roditelja ovogodišnjih prvopričesnika i firmanika.
Na početku susreta, sve je prisutne pozdravio vlč. Siniša Dudašek, a posebno goste koji su vodili susret, a to su preč Josip Koprek predstojnik ureda za obitelji Varaždinske biskupije te bračni par Ljiljana i Silvije Peti iz Koprivnice.
Preč. Josip Koprek se u svojem izlaganju osvrnuo na aktualnu situaciju u društvu u kojemu se je izvrnula ljestvica vrijednosti. Osvrnuo se na aktualne čimbenike koji utječu na život Crkve. Progovorio je o kontradiktornom načinu života onih koji su se izjasnili kao vjernici, o školi koja samo informira, a ne formira i o ponudama koje nude mediji, a to je želja za lagodnim životom bez ikakve muke. Preč. Koprek je iznio problem roditelja koji brak ne smatraju sakramentom, a sve ostale sakramente promatraju kao nešto što treba obaviti, a ne mjesto i vrijeme milosnog susreta sa Bogom. Progovorio je o obitelji koja je živa zajednica i najosnovniji faktor odgoja i oblikovanja mladog čovjeka, i obitelj u tom smislu ništa ne može zamijeniti. U tom odgojnom procesu, primjer roditelja je najvažniji, istaknuo je preč. Koprek. Primjer roditelja je presudan i o njima ovisi da li će se svetinje degradirati ili ne. Ako nema pozitivnog primjera roditelja, svi ostali odgojni čimbenici neće imati uspjeha ni rezultata.
Nakon izlaganja preč. Kopreka, o svojem osobnom iskustvu bračnog života progovorio je bračni par Peti iz Koprivnice. Posvjedočili su o svojim prvim bračnim godinama života koje su bile daleko od života Crkve i o promjenama koje su se dogodile nakon bračnog vikenda kada su ponovno pronašli sebe i način kako da izraze svoje osjećaje i slabosti. Sve se promijenilo nakon što su shvatili da je brak sakrament, a odnosi u njemu su partnerski. Na izrazito zanimljiv i šaljiv način su prikazali svoj životni put i svoje bračno zajedništvo. Na kraju susreta, preč Koprek je izmolio molitvu za obitelji sv. pape Ivana Pavla II. a vlč. Dudašek se svima zahvalio, najavivši prvi susret župne zajednice bračnih parova i svima je udijelio blagoslov.

DSC08251DSC08253DSC08254