Sv. Benedikt, opat

Benedikt je rođen oko 480. u Nursiji, Umbrija kao dijete dobrostojeće obitelji. Tradicija uz njega spominje i njegovu sestru blizanku svetu Skolastiku.

U blizini njegovog rodnog grada u Kastorijanskoj dolini je u špiljama živjelo nekoliko monaha, tako da je Benedikt već u ranoj dobi dolazi u dodir s monasima i monaškim životom.

Poslan je na studije u Rim. U gradu kao i u cijelom Carstvu bilo je to vrijeme burnih događanja.

Od poroka svijeta i svjetske mudrosti, Benedikt bježi u Affile, gradić udaljen 50 km od Rima, živjeti asketskim životom.

Ne želeći slavu svijeta, koja mu se nudi nakon njegovog prvoga čuda, već samo i posve omiljeti Bogu, ostavlja Affile i traži samoću u dolini Aniene, u Subiacu. Tri se godine bori s demonima, napastima, sa samim sobom; moli se i trapi.

Na ustrajne molbe obližnje zajednice, koja ga zbog njegova svetog i pokorničkog života želi za opata, napušta pustinjački život i započinje život cenobite i oca monaha. Taj prvi pokušaj završava neuspjehom. Ona ista zajednica koja ga je jednodušno htjela za poglavara, zbog stege i reda koje Benedikt pomno pazi i čuva, odluči ga otrovati. Sveti Benedikt blagoslovom otklanja ovu zamku sotone i vraća se u samoću.

Gradi tada u Sublacenskoj dolini dvanaest malih samostana, svaki sa svojim poglavarom, a opet su svi ovisni o njemu.

529. godine odlazi iz Subiaca i dolazi na Montecassino gdje gradi veliki samostan. Benedikt je uvjeren kako se u svakodnevnom životu u srcu zajednice može naći Boga, konačni cilj našeg traženja. Upravo u zajednici, kroz ustrajnost do kraja, ostvaruje se u svakom monahu uskrsno otajstvo Krista.

Umro je 547. u bogomolji montecassinskog samostana.

Zaštitnik je Europe jer su njegovi samostani postali mjesta širenja zapadne civilizacije, pismenosti i kulture, koja i danas krasi Europsku civilizaciju kojoj su kršćanski korijeni.

Molitva sv. Benedikta, opata

Milosrdni i sveti Oče, molim Te daj mi um da Te razumijem, razum da Te prepoznam, marljivost da Te tražim, mudrost da Te pronađem, duh da Te spoznam, srce da Te razmatram, uši da Te čujem, oči da Te vidim, jezik da Te naviještam, način života Tebi ugodan, strpljenja da Te čekam, upornosti da tragam za Tobom. Podari mi savršen kraj života, svoju svetu prisutnost, blaženo uskrsnuće i vječni život. Amen.