Sv. Ivan Krstitelj

Svaki od nas je pred Bogom lijep, važan, koristan i pozvan da u bilo kojem zvanju ostvari svoj život i samog sebe na svoju korist i na korist drugih ljudi. Takvim se osjećao sv. Ivan Krstitelj koji je postao vidljivim putokazom i objaviteljem Mesije – Spasitelja svom narodu. On je istinski opravdao svoje ime i ono na što ga je Bog pozvao. Ime Ivan dolazi od latinskog Iohannes od grčki Iochannes; heb. Yohanan, skraćeno od Yehohanan – Bog je milostiv.

Bio je svjedok Božje Istine i ljubavi i zato su ga ljudi tražili i molili za životne savjete i pomoć. Ivan nije tražio, da se svi moraju kao on povući u pustinju – niti je tražio da se oblače kao on, da se hrane kao on – ali je tražio obraćenje srca – tražio je promjenu srca i životnih stavova. Bogu je najdraža ljudska duša i srce – ljudska nutrina i ljudska spremnost: dobro činiti i izvršavati Božje zapovijedi. Sv. Ivan je u svemu tome prednjačio, ali u poniznosti i jednostavnosti svoga srca. Nije sebe stavljao na prvo mjesto već Isusa koji dolazi i koji je veći od njega. Za te riječi i postupke Ivan je dobio pohvalu od Isusa: nema većeg rođenog od žene nego što je Ivan Krstitelj.

Molimo danas Ivana Krstitelja da Bog preko njega i nama dade milosti i snage za život, da nam dadne iskreno i ponizno srce koje će znati pravo prosuđivati dobro i zlo i u životu težiti za pravim vrijednostima koje čovjeka usrećuju i obogaćuju.

Molimo da svojim životom odgovorimo na Ivanov poziv da u svojem životu popravimo sve životne staze koje smo uništili grijesima. Da poravnamo sva brda koja smo podigli u svojoj oholosti kako bi naša životna staza bila dostojna kralja – Isusa Krista koji nam dolazi u susret.