SV. MARIJA MAGDALENA

Sv. Marija Magdalena je sjajan primjer i putokaz čovjekovog djelovanja da se oslobodi grijeha. Ona se bila posve sprijateljila s grijehom, zbog čega nije mogla biti sretna. Onda je čula za Isusa koji čini čudesa i koji grijeha oprašta. Pristupila je k njemu samo s jednom nakanom i željom da Isusa zamoli da je grijeha oslobodi. Marija-MagdalenaSveti evanđelista Marko spominje Mariju iz Magdale iz koje je Isus istjerao sedam zlih duhova. Od tog časa ona je postala velika obraćenica i velika pokornica i vjerna sljedbenica Isusova. Stajala je pod križem s Marijom majkom Isusovom dok je Isus umirao na križu. Treći je dan poslije Isusove smrti još s dvije žene pošla na Isusov grob da mu tijelo pomažu pomašću. Tu je na grobu doživjela susret s Gospodinom i postala prva vjesnica Isusova uskrsnuća. Ona je uspjela učiniti veoma važan i spasonosni korak u svom životu. Od zla i grijeha u kojem je bila nesretna obratila se Isusovom pomoću na novi život. U našem narodu veoma je štovana svetica. Ima mnogo crkava, kapela, oltara, kipova i slika posvećenih pokornici svetoj Mariji Magdaleni, a mnogo je žena koje nose njezini svetačko ime Magdalena.

U čemu je možemo nasljedovati? Što možemo od nje naučiti?

Prvo: ne pomiriti se i ne sprijateljiti se s grijehom.

Drugo: potražiti Isusa i zamoliti ga da iz nas istjera svakog zlog duha, zlu misao, zlu želju, zlu riječ a pogotovo svako zlo djelo. Ako hoćemo biti iskreni svaki se od nas ima za nešto kajati. Svaki se od nas ima od nečega obratiti i svaki od nas ima za nešto činiti pokoru.

Kaže jedan događaj. Bio neki Englez veliki šaljivđija. Jednog dana našalio se sa svojim sugrađanima. U svom gradu je odabrao deset najpoznatijih i najzaslužnijih i najpoštovanijih ljudi i svakome od njih poslao zatvoreni telegram ovog sadržaja: “Vaš zločin je otkriven i ako u roku od dvadeset i četiri sata ne napustite zemlju naći ćete se pred sucem”. Drugog dana pođe taj šaljivđija od jednog do drugog da vidi kako su reagirali na taj telegram toliko cijenjeni i poštovani njegovi sugrađani. Išao od kuče do kuče i svagdje pozvonio na vrata. Svuda su ga lijepo primili i sa smiješkom otvorili vrata. Na pitanje da li bi s gospodinom mogao progovoriti par riječi svuda su mu se ljubazno ispričali: “Žao nam je ali gospodin je službeno otputovao u inozemstvo”. Začudio se i sam šaljivđija. Zar baš ni jedan od deset tako poštovanih građana nema čistu savjest? Svi su oni imali nešto na savjesti što su skrivali i nešto čega su se bojali. Proganjani svojom savješću čak i na lažni telegram željeli su pobjeći pred svojim grijehom.

Ako smo koji put i pošli krivim putem, okaljali svoju savjest, s grijehom se sprijateljili po primjeru svete Marije Magdalene navijestimo rat grijehu, zamolimo Isusa da nam ono što smo učinili oprosti a za budućnost po njezinu zagovoru zamolimo snage da se od grijeha otrgnemo i Isusu obratimo.