SV. MARKO I BLAGOSLOV POLJA

sv Marko evS blagdanom sv. Marka, povezan je i običaj blagoslova polja i usjeva. Nekoć se išlo na oranice i njive, vinograde i vrtove da bi se na licu mjesta izmolile prikladne molitve. Pošto je sve manje je polja jer mjesta i sela sve više nalikujeu na gradove, a sve manje je poljoprivrede – taj obred blagoslova se najčešće vrši u crkvi ili malo pokraj nje i to u krajevima gdje se još poštuje i vrši taj običaj.

Isus na jednom mjestu u sv. Evanđelju kaže: tražite i naći ćete, molite i dobit ćete. Činjenica jest, da gotovo svi mi premalo tražimo ono što je Božje i premalo molimo za Božju pomoć. Najčešće se prepuštamo slučaju, pa kako bude došlo samo od sebe tako će i biti.

Međutim, nama vjernicima ništa ne bi smjelo biti prepušteno slučaju. Postoji Božja providnost koja upravlja ovim svijetom. Ništa nije samo od sebe nastalo – niti naše more, brda, ni naša plodna polja s kojih ubiremo plodove za naš život i za našu prehranu.

Bog je sve stvorio za nas i zbog nas. Od nas On traži da ga preko divote prirode hvalimo i častimo, da osjetimo kako je On velik i preko onog lijepog cvijeta koji ima svoj miris i ljepotu – kao i preko onog krumpira i loze kojim hrani naše tijelo i daje mu potrebnu snagu.

Kao vjernici smo svjesni da je Bog u svaku onu biljčicu, cvijet i travu unio svoju moć – da služi nama ljudima bilo kao lijek – bilo kao protulijek. Bog ih zalijeva rosom svoje milosti i svojim blagoslovom da mogu nečemu poslužiti. Isto tako svjesni smo da Božjim blagoslovom i naš rad i naše zalaganje oko tih Božjih darova – postaje kvalitetnije i vrjednije. Blagoslov – koje god vrste bio, nikada nam nije štetan – već pomoć u našoj svakodnevnici i priznanje da je Bog s nama i da računamo na njegovu prisutnost. Biti s Bogom i u njemu – znači očekivati uspješno djelovanje i završetak onoga što smo radili i u što smo uložili svoje sile, snage i vrijeme. Na blagdan sv. Marka molimo za Božji blagoslov, da nam polja i vrtovi budu plodni i da ih Gospodin očuva od raznih stradavanja. Molimo također, da nam naše ruke i trud budu blagoslovljeni. Da nam nijedna kaplja znoja ne bude uzaludna i da svaki naš umor i napor ne budu bez Božje pažnje i naklonosti. Zato neka nam blagdan sv. Marka i blagoslov polja umnože našu vjeru – da uvijek i na svakom mjestu računamo i mislimo, na Božju prisutnost i njoj se obraćamo.