Sv. Petar i Pavao, apostoli

Petar i Pavao za svoga zemaljskoga života, nisu se često susretali niti su bili snažno povezani. Različito im je podrijetlo, obrazovanje i narav. Životni putovi, pa ni smrt, nisu im bili jednaki. U Petru i Pavlu međutim, prepoznajemo kršćane svih generacija i raznih naravi po kojima Bog djeluje u svakom vremenu.

Petar je pripadao nižem društvenom sloju ljudi, koji jedva preživljava krpajući mreže i ribareći u ne baš bogatim vodama. Pavao potječe iz obitelji koja je stekla rimsko državljanstvo.

Razlikuju se i u učenosti. Petar je neuk i jednostavan. Kad je čuo za Isusa ide se uvjeriti, vidjeti i zdravim razumom prosuditi. U njega nije bilo velike filozofije i teologije. Njegove propovijedi su svjedočanstvo onoga što je vidio, čuo i doživio – čemu je bio svjedok.

Pavao je međutim učeni farizej, koji je dugo studirao Sveto Pismo i židovski Zakon.

Pavao i Petar niti po naravi nisu bili isti. Petar je bio brzoplet i promjenljiv. Brzo bi se za nešto zagrijao i oduševio, a još brže ohladio i često je mijenjao mišljenje. Hrabro obećava umrijeti za Krista, a potom prvi bježi niječući da ga uopće i poznaje. Vadi mač za borbu, a pred običnom se sluškinjom krivo zaklinje.

Pavao je međutim hrabar, odlučan i s jasnim životnim ciljem. Hrabro progoni kršćane i kršćanstvo, a još ga hrabrije i odlučnije naviješta.

Pogledamo li nas, Kristove učenike današnjice, vidjet ćemo da smo različiti po podrijetlu, bogatstvu, obrazovanju, naravi. Prepoznajemo se u dobrim i lošim osobinama kako Petra tako i Pavla. Sazidani na Petru zajedno ispovijedamo: Isus Krist je Sin Božji i jedini Spasitelj svijeta. Zajedno s Pavlom tu radost spasenja želimo navijestiti i svjedočiti cijelome svijetu otvarajući se svima u pozivu svake osobe u naše zajedništvo.

Rimski kršćani počeli su slaviti spomen apostolskih prvaka Petra i Pavla na 29. lipnja od sredine 3. stoljeća, jer se grob tih mučenika čuvao u Rimu gdje je sagrađena i velebna bazilika. Ostala je tradicija da su mučeni u vrijeme Nerona, ali je značajno što su od početka slavljeni na isti dan, iako nije sigurno da su pogubljeni iste godine i istoga dana.

Nama današnjim vjernicima svaki je od ovih apostola na svoj način divan uzor u vjeri i životu. Poruka nam je svima zajednička, a to je da nije potrebno kao ljudi i vjernici da svi budemo jednaki poput kopija, jer je svatko od nas Božje originalno stvorenje. Molimo danas da nam naši zaštitnici sv. Petar i Pavao izmole čvrstu i postojanu vjeru u Boga, ljubav prema njegovoj Crkvi i svim ljudima.