Sveta Marija Magdalena

Sveta Marija Magdalena jest sjajan primjer i putokaz čovjekovog djelovanja da se oslobodi grijeha. Ona se bila posve sprijateljila s grijehom. Kao prijateljica grijeha nije bila a niti je mogla biti sretna. Onda je čula za Isusa koji čini čudesa i koji grijeha oprašta. Pristupila je k njemu samo s jednom nakanom i željom da Isusa zamoli da je grijeha oslobodi. Sveti evanđelista Marko spominje Mariju iz Magdale iz koje je Isus istjerao sedam zlih duhova. Od tog časa ona je postala velika obraćenica i velika pokornica i vjerna sljedbenica Isusova. Stajala je pod križem s Marijom majkom Isusovom dok je Isus umirao na križu. Treći je dan poslije Isusove smrti još s dvije žene pošla na Isusov grob da mu tijelo pomažu pomašću. Tu je na grobu doživjela susret s Gospodinom i postala prva vjesnica Isusova uskrsnuća. Ona je uspjela učiniti veoma važan i spasonosni korak u svom životu. Od zla i grijeha u kojem je bila nesretna obratila se Isusovom pomoću na novi život. U našem narodu veoma je štovana svetica. Ima mnogo crkava, kapela, oltara, kipova i slika posvećenih pokornici svetoj Mariji Magdaleni. Mnoge župe, gradovi i opčine izabrali su je za svoju nebesku zaštitnicu a mnogo je žena koje nose njezini svetačko ime Magdalena.

U čemu je možemo nasljedovati? Što možemo od nje naučiti?

Prvo: ne pomiriti se i ne sprijateljiti se s grijehom.

Drugo: potražiti Isusa i zamoliti ga da iz nas istjera svakog zlog duha, zlu misao, zlu želju, zlu riječ a pogotovo svako zlo djelo. Ako hoćemo biti iskreni svaki se od nas ima za nešto kajati. Svaki se od nas ima od nečega obratiti i svaki od nas ima za nešto činiti pokoru.

Evo jedan primjer. Bio neki Englez veliki šaljivđija. Jednog dana našalio se sa svojim sugrađanima. U svom gradu je odabrao deset najpoznatijih i najzaslužnijih i najpoštovanijih ljudi i svakome od njih poslao zatvoreni telegram ovog sadržaja: “Vaš zločin je otkriven i ako u roku od dvadeset i četiri sata ne napustite zemlju naći ćete se pred sucem”. Drugog dana pođe taj šaljivđija od jednog do drugog da vidi kako su reagirali na taj telegram toliko cijenjeni i poštovani njegovi sugrađani. Išao je od kuće do kuće i svagdje pozvonio na vrata. Svuda su ga lijepo primili i sa smiješkom otvorili vrata. Na pitanje da li bi s gospodinom mogao progovoriti par riječi svuda su mu se ljubazno ispričali: “Žao nam je ali gospodin je službeno otputovao u inozemstvo”. Začudio se i sam šaljivđija. Zar baš ni jedan od deset tako poštovanih građana nema čistu savjest? Svi su oni imali nešto na savjesti što su skrivali i nešto čaga su se bojali. Proganjani svojom savješću čak i na lažni telegram željeli su pobjeći pred svojim grijehom.

Ako smo koji put i pošli krivim putem, okaljali svoju savjest, s grijehom se sprijateljili po primjeru svete Marije Magdalene navijestimo rat grijehu, zamolimo Isusa da nam ono što smo učinili oprosti a za budućnost po njezinu zagovoru zamolimo snage da se od grijeha otrgnemo i Isusu obratimo. preč.

Gabud Vjekoslav

 

Molitva svetoj Mariji Magdaleni

Sveta Marijo Magdaleno, po svojoj velikoj i bezgraničnoj ljubavi prema Gospodinu Isusu Kristu, Sinu Božjemu, i po njegovoj velikoj muci i slavnome uskrsnuću, kojemu si svjedočila, neprestano moli i zagovaraj potrebe nas grešnika kod istoga Gospodina Isusa Krista, koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.