Sveta Obitelj

Čitanja: 1Sam 1,20-22.24-28; Ps 84; 1Iv 3,1-2.21-24; Lk 2,41-52

U stvaranju svijeta Bog je za sreću čovjekovu stvorio obitelj. To je kolijevka gdje se rađa čovjekova sreća, čovjekova sigurnost i čovjekova budućnost. Da je igdje drugdje mogao čovjek biti sretniji od obitelji, zasigurno bi ga Bog tamo smjestio. Bog nije našao nigdje drugdje veće sreće za čovjeka od obitelji pa ga je smjestio u obitelj. Obitelj je Bog stvorio kao vjernu sliku svoga unutarnjeg trojstvenog života kao Oca Sina i Duha Svetoga. Obitelj koja je zasnovana po Božjoj volji jest slika Presvetog Trojstva. U Presvetom Trojstvu Bog savršeno i vječno živi. Tako i čovjek u obitelji može sretno živjeti.

Bog i za svoga Jedinorođenoga Sina traži jednu ljudsku obitelj. Pronalazi mu Mariju za majku, odabire Josipa za muža i glavu obitelji i šalje Isusa za dijete u tu Nazaretsku obitelj.

Ako je ikada na zemlji živjela savršena obitelj onda je to bila baš ta Nazaretska obitelj. Majka u toj obitelji bila je bezgrješna Djevica. Glavar te obitelji bio je pravedni muž, sveti Josip. Dijete u toj obitelji bio je jedinorođeni i utjelovljeni Sin Božji. Bila je ta obitelj savršeni sklad majke, oca i djeteta. U čemu obitelj nalazi sreću? U potpunom skladu. Nama je za uzor Bog sastavio skladnu obitelj u Nazaretu.

Ako Bog sastavlja ljudske obitelji moguće je očekivati da će se u tu obitelj nastaniti i sreća koja izvire iz sklada te obitelji.

Na žalost danas je teško naći skladne obitelji. U današnjim obiteljima muž je materijalno neovisan od žene, a žena je materijalno neovisna od muža pa ova materijalna sigurnost narušava sklad u obitelji. U današnjim obiteljima nema zajedničke molitve ni zajedničke misli nego je zavladala sebičnost. U takvoj sebičnoj obitelji ni djeca nisu sreća, ni djeca nisu sretna. Potrebno je dakle, uspostaviti sklad, što znači, iste misli, iste želje, ista nadanja pa će se iz ovog istog moći roditi i sreća za roditelje i za djecu.

preč. Gabud Vjekoslav