Svetac tjedna: sv. Toma, apostol

3. srpnja slavimo svetog Tomu apostola. Toma je rođen u židovskoj obitelji, nepoznatog datuma i godine. Isus ga je pozvao za jednoga od dvanaestorice apostola. Bio je privržen Kristu, ali nestrpljiv i nagao. Na posljednjoj večeri Toma je, na Kristove riječi da ide pripraviti im mjesto i da znaju put kojim im je ići, odgovorio da ne razumije Njegove riječi, na što je Isus odgovorio predivnom rečenicom: ”Ja sam Put, Istina i Život”.

Toma nije bio prisutan kod Isusova prvog ukazanja nakon uskrsnuća, stoga i nije povjerovao apostolima kad su mu rekli da su vidjeli Gospodina. Ova njegova sumnjičavost pribavila mu je nadimak ‘nevjerni Toma’. Toma je tom prilikom rekao da ne će povjerovati u uskrsnuće dok sam ne vidi Isusa i ne stavi svoje ruke u Njegove rane. Nakon osam dana, kod Isusova drugog ukazanja, bio je prisutan i Toma. Isus ga je tom prilikom blago prekorio zbog nevjere i pokazao mu rane od čavala na svome tijelu. Toma, konačno uvjeren, javno je iskazao svoju vjeru u uskrsnuće riječima: ”Gospodin moj i Bog moj!”

Tom je prilikom Isus i nama ostavio divnu i utješnu poruku, govoreći Tomi: ”Jer si me vidio, Toma, povjerovao si. Blago onima koji ne vide, a vjeruju!” Toma se spominje i kod još jednog ukazanja uskrslog Isusa, onoga na Tiberijadskom jezeru, kada su apostoli na Isusovu riječ čudesno ulovili mnoštvo riba.

Sveto pismo ne govori nam dalje ništa o Tomi. Predaja drži kako je nakon Duhova pošao propovijedati Evanđelje među Parte, Međane i Perzijance. Drži se da je u svome misionarskom djelovanju došao čak do Indije, gdje na obali Malabara još postoje kršćani koji se sami nazivaju ”Tominim kršćanima”.

Predaja dalje pripovijeda da je Toma stradao nesretnim slučajem, kada je neki lovac zabunom, umjesto pauna, strjelicom pogodio njega. Po smrti, dio Tominih relikvija prenesen je u Edessu dok je ostatak pokopan u Indiji. Relikvije iz Edesse kasnije su prenesene u talijansku Ortonu, u kojoj se i danas nalaze.

U umjetnosti ga prikazuju kao mladića koji drži svitak, ili kako dodiruje Kristove rane. Spominju ga brojni apokrifi. U jednome od njih, koji se bavi Marijinom smrću, Toma je prikazan kao jedini od apostola koji je svjedočio Marijinu uznesenju na nebo. Ostali apostoli nisu povjerovali njegovim riječima, ali kad su otvorili Njezin grob, u njemu su pronašli samo Njezin pojas. Stoga se Toma u umjetnosti katkad prikazuje i kako drži Marijin pojas.