SVIJEĆNICA

Danas crkva slavi Prikazanje Gospodinovo u Hramu. svijecnicaPo Mojsijevu zakonu, svako se muško prvorođenče mora posvetiti Gospodinu, četrdeset dana nakon rođenja. Tim činom Josip i Marija u potpunosti žele izvršiti zakon Gospodnji.

U tom trenutku dolazi starac Šimun i Isusa naziva «svjetlost na prosvjetljenje naroda i slava puka izraelskog», jer spasenje koje on donosi nije samo za njegov vlastiti narod, nego za sve ljude dobre volje. Svakom čovjeku Bog dolazi u Isusu u susret. Svakom je čovjeku upućeno svjetlo Božje koje raspršuje tmine beznađa, napuštenosti, očaja i ostavljenosti. Bog se u Isusu želi susresti sa svakim čovjekom i dati mu mogućnost spasenja.

Mi smo danas donijeli svijeće na blagoslov. Svjetlost svijeće nas kršćane prati od početka našeg vjerničkog života pa sve do njegova konca. Na krštenju palimo svijeću kao znak paljenja vjere u našem srcu. Spasenje koje se događa po Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, postaje stvarnost u koju i mi želimo uključiti vlastiti život.

I mi poput starca Šimuna u svjetlu vjere želimo završiti svoj ovozemaljski život dok ne prispijemo Bogu, svjetlu neugasivu.

Danas je i Dan posvećenog života. Danas molimo za redovnička zvanja. Za sve one koji su svoj život posvetili Bogu kroz zavjete čistoće, poslušnosti i siromaštva i time u ovome svijetu svjedoče život u vječnosti.

Kada Krist Gospodin poziva nekoga da ga slijedi, traži od njega takvu vjeru koja je spremna prihvatiti sav rizik što ga proizlazi iz potpunog predanja sebe. Uzor i pomoć za takvu vjeru imamo u Mariji koja je prva povjerovala i posvetila sav svoj život Isusu. Zamolimo Mariju da nas zagovara na putu vjere, na putu k svetosti.

Neka nas ove svijeće podsjete da smo pozvani biti Božja svijetla; vjere, ufanja i ljubavi u ovome svijetu.