Svjedočanstvo ljubavi

Čitanja: Dj 5,27b-32.40b-41; Ps 30; Otk 5,11-14; Iv 21,1-19

Čitamo u odlomku današnjega Evanđelja što Krist traži od Petra? Ponovo traži ispovijest vjere govoreći mu: „Baci mrežu na desnu stranu lađe.“ Bez oklijevanja Petar baca mrežu u kojoj se tada našlo 153 velikih riba dok je Petar izvukao mrežu na obalu.

Nakon doručka traži Isus od Petra još jednu ispovijest, još jedno svjedočanstvo govoreći mu: „Petre, ljubiš li me više nego ovi?“ Isus traži svjedočanstvo, ispovijest ljubavi, traži ljubav više nego od drugih. Petar ne oklijeva: „Ti znaš da te volim.“ Tri puta je Petar svjedočio ljubav: „Ti znaš sve. Ti znaš da te volim.“ Na taj je način Isus tražio od Petra djelo koje izvire iz vjere i ljubavi i zato mu je mogao reći: „Pasi jaganjce moje i pasi ovce moje.“ Ovo svjedočanstvo okrunit će Petar, kako mu je Isus nagovijestio, mučeničkom smrću. Rekao mu je Isus: „Dok si bio mlađi sam si se opasivao i hodio kamo si htio. Kad ostariš drugi će te opasivati i voditi te kamo ti ne ćeš.“ To je nagovještaj kakvom će smrću umrijeti. Još mu je Isus nadodao: „Idi za mnom.“

Draga braćo i sestre, kršćanstvo je strahovito zahtjevno i traži velika i snažna svjedočanstva vjere i ljubavi, traži velika djela. Bez djela vjera je mrtva. Bez djela nema ni ljubavi. Mi kršćani u ovo uskrsno vrijeme posebno ispitujemo svoju vjeru. Vjeru u uskrsnuloga Isusa. Ovo je vrijeme kad ispitujemo i ljubav i djela naša i pitamo se da li još idemo za Isusom.

Crkva Isusova u svom hodu gaji u sebi i svjedoči današnjem svijetu, počevši od pape našega, preko biskupa, svećenika, đakona i vjernika diljem svijeta. Preko njih Crkva ovom svijetu pruža ovo trostruko svjedočanstvo: vjeru, ljubav i djela.

Draga braćo i sestre, neka takav bude i naš život da ovom svijetu pružimo čvrsta i jasna svjedočanstva naše kršćanske vjere, naše kršćanske ljubavi i naših djela iz kršćanske ljubavi.