Svjedočanstvo vjere

Nebeski Otac nam u času našega krštenja otajstveno govori kao i svome ljubljenome Sinu: Premalo je, da mi budete sluge – budite mi sinovi! U Kristu doista postajemo sinovi i kćeri Božji; Božji ljubimci. Sakramenti nas čine Njemu bliskima. Stoga ljubljena djeca Božja pristupajmo jedni drugima s ljubavlju. Tako ćemo prevladati sve ono što nas sada ovdje u zemaljskim uvjetima dijeli i što izaziva razdore i mržnje. Bog u Isusu Kristu nama ljudima daje milost da se odupremo grijehu i zlu kao i mir i blagoslov, da život bude stabilniji, sigurniji i beztjeskobniji.

Svi smo pozvani biti svjedoci milosti i mira, radosti i svjetlosti, ljubavi i dobrote. Od Ivana Krstitelja svi moramo naučiti svijetu pokazivati Isusa u koljem živimo svojim riječima i životom: Evo Jaganjca Božjega – Evo onog koji oduzima i oprašta grijehe onima koji se kaju – žele se promijeniti i žele bolji život. Mi smo, dakle, svjedoci Isusove dobrote , strpljivosti, opraštanja i mira u svijetu – i samo tako svijet može postati i biti bolji. To možemo postići samo u potpunoj prihvaćenosti Isusa. Zato nije dovoljno biti samo dobar čovjek, nego treba biti više od toga – dobar kršćanin i vjernik. Nije dovoljno brinuti se samo za svoj zemaljski život, nego i za duhovni – brinuti se za svoju dušu.

Grčki filozof Plotin je rekao: duše se zapale jedna od druge kao baklje – ali treba biti baklja. Peć ili radijator treba najprije sam biti zagrijan, da bi mogao davati toplinu i grijati jednu prostoriju.

To vrijedi i za nas vjernike, kršćane. Da bismo mogli toplinu božje ljubavi prenijeti drugima, moramo je najprije sami u srcu imati. Da bi smo mogli pravu vjeru naviještati drugima, najprije moramo sami biti dobri vjernici. O Božjoj ljubavi , zajedništvu i vjerničkim dužnostima teško je govoriti svojoj djeci ako sami ne gajimo ljubav, zajedništvo i ne vršimo svojih dužnosti.

Trebamo sami biti zagrijani i oduševljeni vjerom i da bismo poput Ivana Krstitelja odvažno mogli govoriti za Isusa: Evo Jaganjca Božjega koji daje smisao života. Evo Jaganjca Božjega koji daje istinski mir, svjetlost naših dana i pokazuje cilj života. Budimo stoga svjedoci Božje istine, ljubavi i mira u svijetu.

Budimo kao vatra koja daje toplinu i lijepi ugođaj vjere. Ako smo samo dim koji mnogo dimi tj. mnogo priča, tada se lako može ugušiti ugođaj vjere. Ako smo samo dim koji mnogo dimi tj. mnogo priča, tada se lako može ugušiti i ostatak vjere i kršćanstva u ljudima koji nas okružuju. Molimo Gospodina da nam pomogne u istinskom svjedočenju svoje vjere.