Tko si ti?

Čitamo u evanđelju današnje nedjelje. Došli su iz Jeruzalema farizeji i postavljaju Ivanu Krstitelju pitanje: „Tko si ti?“ On je bio sposoban reći o sebi svu istinu: „Nisam Krist!“

Bilo bi zanimljivo pitanje za nas, kad bi Bog stao pred nas i upitao: „Tko si ti?“ Vjerojatno bismo se u tom momentu našli u najvećoj neprilici i sigurno ne bi dati točan odgovor: Tko smo mi? Izvana se ljudi donekle poznaju, po odijelu po obličju, po položaju, po službi ali iznutra po srcu, po duši su jedni drugima nepoznati. Ako bismo odgovorili Bogu da smo kršćani, vjernici možda bi nam postavio još jedno pitanje: „Po čemu ti to sudiš?“ Što bi tada odgovorio jedan otac obitelji? Je li on doista kršćanski otac, vjernik, odani i vjerni muž svojoj ženi, marni skrbnik svojoj djeci, prijatelj susjedima, poznatim i nepoznatim ljudima? Ista bi pitanja postavljao Bog i svakoj ženi i majci. Postavio bi isto pitanje i mladiću i djevojci. Pitao bi isto starce i starice. U zrcalu Božje istine moramo odgonetnuti tko smo mi.

Moramo dati odgovor sebi samima, svojoj savjesti ali i Bogu. U ogledalu Božje istine moramo potpunoma razotkriti čitavo naše biće. Tko smo? Što smo? Kakvi smo? Nije jednostavno i lako priznati pravu istinu o sebi. Istina često jako boli i zato je se često prešućuje ili zaobilazi ali je najgore živjeti u neistini i laži. Sveti Ivan Krstitelj nije htio živjeti u neistini pa je o sebi izrekao svu istinu. Priznao je ono što nije i ono što jest. Pokušajmo na koncu ovog spasonosnog svetog vremena Adventa naći istinu o samome sebi. Priznati ono što jesmo jednako kao i priznati ono što nismo.

Rekao je Isus: „Istina će vas osloboditi“. Čovjek koji živi u istini živi u slobodi. Ako otkrijemo nešto što se protivi istini, što je laž imamo još mogućnost to popraviti. Tu je još pred nama sakramenat pomirenja ili svete Ispovjedi koji nam sveta Crkva u ovom vremenu nuđa. Zato skrušeno pristupimo svetoj ispovijedi, i priznajmo pred Bogom svu istinu o sebi i recimo mu tko smo mi. On može izbrisati svu laž s našega bića i obasjati nas svojom božanskom istinom.